Pomorcima i brodarcima čestitka ministra Siniše Hajdaš Dončića za Dan pomoraca

Photo w kapetani-pomorstvo.jpg
Povodom Dana pomoraca i brodaraca čestitam i zahvaljujem svim pomorcima, brodarcima, pomorskim učilištima, brodarima, lučkim upravama, djelatnicima Ministarstva i lučkih kapetanija i svima ostalima koji su dali svoj vrijedan doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe.

Od najvažnijih aktivnosti Ministarstva ove godine želio bi posebno izdvojiti neke za koje smatram da imaju pozitivne učinke na  naše pomorsko gospodarstvo i na naše pomorce.

Od ove godine počela je provedba Programa sufinanciranja ukrcaja vježbenika u okviru kojeg je za brodare koji ukrcavaju vježbenike radi obavljanja vježbeničkog staža u Državnom proračunu za 2015. godinu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Kako bi osigurali da učilišta za obrazovanje pomoraca i brodaraca privuku dovoljan broj što kvalitetnijih učenika i studenata Ministarstvo je i ove godine dodijelilo ukupno 163 novih stipendija.

Za obavljanje plovidbene prakse pomorskim učilištima na raspolaganju stoji školski brod Kraljica mora za čije održavanje i upravljanje se godišnje osigurava 2 milijuna kuna.

U odnosu na sustav obalnog linijskog pomorskog prijevoza treba naglasiti da je uvođenjem Sustava za evidenciju, odobravanje i praćenje povlaštenog prijevoza tzv. SEOP, koji je u primjeni od 2015. godine, uz korištenje otočne iskaznice, uveden red u korištenje povlaštenog prijevoza.

U sustavu državnih linija uvedena je nova državna linija Zadar – Preko, a što je vezano za početak korištenja luke u Gaženici.

Vezano za lučki sustav i pomorsko dobro vrijedi napomenuti da je prihod s naslova koncesijskih naknada za koncesije  na pomorskom dobru u 2015. godini povećan  više od 10%.

Završena je prva faza radova u trajektnoj luci Gaženica čija vrijednost je 153 milijuna eura  i od početka travnja trajektni promet je izmješten iz gradske luke u Zadru.

Nastavljeni su radovi na lučkoj infrastrukturi na području Lučke uprave Rijeka (Zagrebačka obala), kao i na području Lučke uprave Split (vanjski vezovi).  Vrijednost radova na području Lučke uprave Split je 24,4 milijuna eura, a završetak prve faze radova očekuje se do početka turističke sezone 2016. godine.

U Lučkoj upravi Ploče pri završetku su radovi na terminalu za rasute terete i ulaznom kompleksu u lučko područje, te se stavljanje u punu funkciju očekuje u prvom kvartalu 2016. godine.

U Lučkoj upravi Dubrovnik u tijeku je okončanje koncesijskog natječaja i zaključenje ugovora vezano za gradnju „kruzing“ terminala ukupne vrijednosti investicije oko 93 milijuna eura kroz cijeli koncesijski period.

Broj pristajanja kruzera u putničkim pristaništima na Dunavu povećan je za 10% u odnosu na 2014., s ukupno 280 pristajanja te oko 40.000 putnika u 2015. godini.

Otvoreno je i 4. putničko pristanište na Dunavu u Batini, sa zabilježenim prvim pristajanjima kruzera u 2015., te pristanište za pristajanje manjih plovila u Vukovaru s ciljem ukrcaja i iskrcaja putnika na kružnim i panoramskim vožnjama Dunavom.

Sigurnost plovidbe i sigurnosna zaštita u Hrvatskoj u skladu je sa Europskim i svjetskim standardima. Ova godina je šesta godina za redom u kojoj se hrvatska zastava nalazi na bijeloj listi Pariškog Memoranduma o nadzoru države luke.

U rujnu je stupio na snagu Sustav obveznog javljanja brodova (Mandatory Ship Reporting System - MSRS) kao i Informacijske usluge i Usluge upravljanja pomorskim prometom VTS Hrvatske. Time je ostvaren koncept jedinstvene točke za razmjenu informacija svih službi s nadležnostima na moru sa sudionicima u pomorskom prometu.

Ujedno, omogućena je razmjena podataka između  Hrvatskog integriranog pomorskog informacijskog sustava (CIMIS-a) i e-Očevidnika Uprave ribarstva, te korištenje CIMIS-a kao jedinstvenog sučelja za potrebe Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.
Želim svima sretan dan pomoraca i brodaraca!