Splitska i riječka kapetanija provele inspekcijski nadzor plovila

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Djelatnici Lučkih kapetanija Split i Rijeka obavili su 18. i 19. srpnja inspekcijski nadzor plovila u na riječkom i splitskom plovnom području.

Lučka kapetanija Rijeka u subotu, 19. srpnja u okviru akcije „Sigurnost na moru 2014“ provodila je akciju pojačanog nadzora sigurnosti na moru.

Obavljena su 72 inspekcijska pregleda plovila (29 domaćih i 41 strano plovilo), kao i dva pregleda pomorskog dobra.

Djelatnici riječke Kapetanije izdali su 10 prekršajnih naloga, od čega je naplaćeno 3.040,00 kuna, u vidu mandatnih kazni i prekršajnih naloga uz manji broj opomena.

U strukturi prekršaja zabilježeno je nedozvoljeno glisiranje  na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, neposjedovanje uvjerenja o osposobljenosti za voditelja brodice i ostalo.

Relativno manji broj sankcija upućuje na zaključak o korektnom ponašanju i poštivanju pomorskih propisa od strane sudionika u pomorskom prometu, što je dijelom i posljedica stalne nazočnosti djelatnika i plovila Lučke kapetanije Rijeka na moru.

Lučka kapetanija Split 18. srpnja provela je već drugu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa u koordinaciji sa lučkim ispostavama Omiš, Baška Voda, Milna, Bol, Jelsa, Hvar, Pakleni otoci, Rogač, Drvenik Veli i Mali.

U okviru akcije obavljen je nadzor nad 47 plovila, od toga šest brodova i 42 brodice (25 domaćih i 17 stranih).

Zbog počinjenih prekršaja na moru izdano je pet opomena i 16 prekršajnih naloga.

Od ukupno naplaćenih prekršaja 10 kazni odnosi se na glisiranje, dok su ostale kazne izrečene zbog ustanovljenih nepravilnosti u prekobrojnosti putnika na plovilima i neposjedovanju potpunih ili važećih dokumenata.

Djelatnici Lučke kapetanije Split ukupno su naplatili 20.700,00 kuna.

Ovakve ciljane akcije uz redoviti nadzor plovnih područja lučke kapetanije nastaviti će i dalje provoditi, posebice tijekom ljetnog razdoblja.