Pula: Vlasnik slovenske brodice osumnjičen za ilegalno gospodarsko djelovanje

Photo 080728-banjole.jpg

U Banjolama, uvali u medulinskoj općini, djelatnici pulske Lučke kapetanije oduzeli su jučer popodne vlasniku slovenske brodice osobne i brodske dokumente kako ne bi napustio Hrvatsku dok ga se ne ispita budući da se osnovano sumnja da je počinio kažnjivo djelo ilegalnoga gospodarskog djelovanja u hrvatskim vodama pod stranom zastavom, doznaje se od glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marine Halužan.

Na brodici je bilo osam odraslih osoba, dvoje djece i voditelj ronjenja. Pregledom dnevnika ronjenja djelatnici Lučke kapetanije doznali su da su članovi posade ronili u organizaciji pulskoga Ronilačkog kluba "Scuba Libre".

Kako je izjavila glasnogovornica Halužan, sumnja se da su se slovenski državljani bavili gospodarskom djelatnošću u Hrvatskoj korištenjem stranog plovila, što je gospodarski prekršaj. Utvrdi li se ilegalna kabotaža, moguće je oduzimanje plovila i novčana kazna do 500 tisuća kuna.

Predstavnici Lučke kapetanije oduzeli su vlasniku slovenske brodice osobnu iskaznicu i brodske dokumente kako ne bi napustio Hrvatsku dok ga se ne ispita. U ponedjeljak će biti ispitan u pulskoj Lučkoj kapetaniji te će se odlučiti hoće li biti prijavljen za spomenuti prekršaj. U međuvremenu se provodi daljnja istraga.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u priopćenju za javnost da će preko veleposlanstva u Zagrebu pratiti taj slučaj kako bi slovenskim državljanima osiguralo svu potrebnu pomoć, a kapetanu broda savjetovalo je da angažira odvjetnika. (Hina)