Porinuće najvećeg hrvatskog trajekta „Marjan“

Photo H2.jpg

Novi trajekt kapaciteta 1200 putnika i 130 vozila, vrijedan 8,2 milijuna eura, porinut je danas u brodogradilištu Kraljevica i predstavlja dosad najveći domaći trajekt ikada građen za Jadroliniju. 

Novi brod u floti državnog brodara nosit će naziv 'Marjan' i prometovat će od 1. srpnja na liniji od Splita do Supetra, a trebao bi biti isporučen do 19. lipnja ove godine. Dugačak je 87,6 metara, širine 17,5 metara, gaz mu je 2,4 metra, a može razviti brzinu od 11,5 čvorova. Opremljen je s dva lifta radi bržeg i sigurnijeg ukrcaja i iskrcaja putnika, a osim za prijevoz putnika i vozila brod je namijenjen i za prijevoz pakiranih opasnih tereta ukrcanih na vozila.

Ovaj brod svojim kapacitetom, opremom i sadržajima pokazuje da će Bračani i njihovi gosti dobiti suvremeni brod primjeren njihovim željama i potrebama, istaknuo je tom prigodom Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije. Brod 'Marjan' posljednji je i najveći od ukupno četiri putnička broda kojim je 'Jadrolinija' u posljednje dvije godine obnovila svoju flotu i za što je izdvojeno ukupno 26 milijuna eura, dodao je.

Hrvatska je Vlada preko Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva subvencionirala izgradnju Jadrolinijinih brodova u brodogradilištima Kraljevica i Brodosplit sa 20 posto cijene novogradnje. Osvrnuvši se na rezultate Vladinog programa gradnje brodova za domaće brodare u hrvatskim brodogradilištima kapetan Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, naglasio je kako je od 1999. godine, kad je program započeo, izgrađeno ukupno 12 brodova, od čega četiri broda samo u ovoj godini.

Nakon svečanosti porinuća, na isti navoz je postavljena kobilica za izgradnju višenamjenskog broda za Atlantsku plovidbu, odnosno tvrtku Atlantic Conbulk Maritme iz Liberije koju je osnovao taj dubrovački brodar. Višenamjenski brod nosivosti 1650 tona moći će prevoziti do 102 kontejnera te rasuti i generalni teret. Bit će dugačak 67,1 metar, širine 12,4 metra, a imat će gaz od 4,5 metara. Rok isporuke višenamjenskog broda za Atlantsku plovidbu je svibanj 2006. godine.

Trajekt MARJAN nakon porinuća (foto: Miljenko Klepac, Hina)