Smrtno stradala Rovinjanka uslijed udara jahte u jedrilicu kod Unija

Photo unije-map.gif

Motorna jahta „Emi's light“ dužine 17,4 m pod talijanskom zastavom s motorima od 597 kW udarila je danas oko 10.30 sati 6 nautičkih milja zapadno od otoka Unija u 6 metarsku motornu jedrilicu „Blue Note“ pod nizozemskom zastavom i pritom usmrtila žensku osobu, hrvatsku državljanku iz Rovinja (37).

Na jedrilici je osim nje bio nizozemski državljanin (53) koji je netom prije sudara bio na pramcu i skupljao jedro, te vidjevši da mu se velikom brzinom približava jahta upozorio svoju prijateljicu da skoči u more, no ona ga izgleda nije razumjela i ostala je na plovilu. Uoči sudara jahte u desni krmeni dio jedrilice on je uspio skočiti u more i duboko zaroniti te tako izbjeći propeler jahte koja je najprije zbog siline udarca prevrnula jedrilicu, a potom je znatno oštećena ostala plutati. Nakon izrona ugledao je beživotno tijelo i pokušao je reanimirati, ali bez uspjeha.

Na talijanskoj jahti nalazilo se 5 članova posade, svi talijanski državljani koji su iz Malog Lošinja išli za Rovinj, kao i jedrilica koja je oko 7.30 isplovila iz Malog Lošinja prema istom odredištu. Odmah po pozivu s jahte na broj 9155 Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci obaviještena je Lučka ispostava u Malom Lošinju, čiji su djelatnici brodicom 4 RH isplovili na mjesto nesreće zajedno s djelatnicima krim policije i dežurnom liječnicom Doma zdravlja Mali Lošinj.

Jahta koja je izazvala sudar bit će prepraćena u Mali Lošinj, gdje će biti ispitan zapovjednik i članovi posade, a na mjestu nesreće bit će pokupljeni ostaci jedrilice kao dokaz u istražnom postupku.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta osnovat će povjerenstvo koje će utvrditi uzrok ove pomorske nesreće.

U vrijeme ove pomorske nesreće bilo je mirno more i dobra vidljivost.