Potpisani ugovori o dodjeli stipendija riječkim studentima

Photo 070328-PICT0195-c.JPG

U Vladinu proceduru uputili smo hitan prijedlog izmjene i dopune Pomorskog zakonika, a u svrhu boljeg statusa hrvatskih pomoraca bez obzira plove li na domaćim i stranim brodovima, najavio je pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke kapetan Mario Babić na današnjem potpisivanju ugovora o stipendiranju 23 studenta Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Time ćemo izjednačiti status hrvatskih pomoraca na domaćim i stranim brodovima jer će svi biti obveznici plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a za pomorce na stranim zastavama osnovica će se obračunavati kao u nacionalnoj plovidbi, pojasnio je Babić. Dodao je da će Ministarstvo mora u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva u sustav uvesti agente za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca sukladno Konvenciji ILO 179.

Također, najavio je da će se Vlada donijeti Program izgradnje i korištenja školskog broda nakon što je već izrađen idejni projekt. Vlasnik broda bit će Ministarstvo mora, a raspisat će se natječaj za njegov najam, istaknuo je Babić dodajući da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osigurati 2 milijuna kuna godišnje za gorivo i hranu za đake i studente.

Studenti nautičkog i brodostrojarskog smjera drugu godinu za redom dobit će stipendiju od 1.200 kuna mjesečno, a jedini im je uvjet redovan studij i plovidba na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko vremena koliko su primali stipendiju, pojasnio je pomoćnik ministra. Iznimno, dodao je, ukoliko na brodovima pod hrvatskom zastavom neće biti mjesta, mogu se ukrcati i na strane brodove. 
 
Dekan Pomorskog fakulteta dr. sc. Pavao Komadina istaknuo je da je ovaj događaj veliki dan za tu instituciju koja je nedavno dobila nagradu za pomorsku znanost, izdavaštvo i obrazovanje pomorskog kadra. U svijetu trenutno nedostaje 10.000 pomorskih časnika te je stoga pozdravio ovu mjeru kojom će brodari ublažiti sušu kadrova, što je važno za Hrvatsku kao pomorsku zemlju i Rijeku, grad duge pomorske tradicije.

Projekt stipendiranja pozdravila je Nada Đurić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, koja je najavila da će Županija donijeti program koji bi studentima omogućio školovanje putem povoljnog kredita. Edita Stilin, članica riječkog Gradskog poglavarstva, istaknula je doprinos Grada Rijeke koji već 15 godina stipendira najdarovitije učenike 3. i 4. razreda te studente.