Bačić: "Jadrolinija je hrvatski nacionalni brend"

Photo jadr-mpolo1.JPG

(foto: FaH)Najveći domaći putnički brodar riječka "Jadrolinija" obilježila je danas na prigodnoj svečanosti na brodu "Juraj Dalmatinac" tri obljetnice - 135 godina linijskog putničkog brodarstva na hrvatskoj strani Jadrana, 60 godina rada Jadrolinije i 110 godina palače Jadran u kojoj je sjedište te tvrtke.

Državni tajnik za more i predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Branko Bačić ocijenio je da je "Jadrolinija postala hrvatski nacionalni brend, bez kojega je život uz more nezamisliv".

Istaknuo je da se uspjeh Jadrolinije u velikoj mjeri može mjeriti s kvalitetom života na otocima te da je ta tvrtka izuzetno važna i za turizam budući da svaki peti turist u Hrvatskoj boravi na otocima.

Vlada je krenula i nastavit će intenzivnu obnovu flote Jadrolinije, kazao je te podsjetio da je u prošle četiri godine nabavljeno devet brodova, od toga šest novih.

(foto: FaH)Razvoj linijskog putničkog brodarstva, osnivanje Jadrolinije i izgradnja palače Jadran obrađeni su u dokumentarnom filmu simbolična naziva "Od Hrvata do Hrvata", koji je prikazan na svečanosti.

Linijsko putničko brodarstvo na hrvatskoj strani Jadrana počelo je 7. rujna 1872., kada je iz Senja prema Rijeci isplovio parobrod "Hrvat", sagrađen u riječkom brodogradilištu, podsjetio je predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar.

Prošle je godine, pak, Jadrolinijina flota obnovljena s dva nova broda, izgrađena u domaćim brodogradilištima, od kojih jedan nosi ime "Juraj Dalmatinac", a drugi "Hrvat". Lončar je podsjetio da je Jadrolinija osnovana 20. siječnja 1947., a danas ima flotu od 56 brodova, ukupnog kapaciteta od oko 27.000 putnika i oko 3600 vozila.

Brodovi Jadrolinije ove su godine prevezli ukupno oko 9,5 milijuna putnika i oko 2,5 milijuna vozila, što je u odnosu na prošlu godinu oko 5 posto više putnika i 6 posto više vozila. U skladu s fizičkim pokazateljima i ovogodišnji su financijski rezultati pozitivni i rekordni, naglasio je Lončar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da u 60 godina postojanja tvrtke na Jadrolinijinim brodovima nije bilo većih incidenata ili pomorskih nesreća te je istaknuo važnu ulogu tog brodara u povezivanju Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Grad Rijeka podupro je obnovu palače Jadran novcem prikupljenim iz spomeničke rente, kazao je Obersnel te se kritički osvrnuo na to što sjedište Agencije za obalni linijski pomorski promet nije u Rijeci, gdje je sjedište najvećeg domaćeg putničkog brodara.

Na svečanosti su predstavnici Jadrolinije predali poslovnim suradnicima, partnerima i novinskim redakcijama zahvalnice za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju kompanije. (Hina)