Potpisani ugovori o stipendiranju studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci

Photo 080520-ri-stipend1.jpg

Projekt stipendiranja pokrenut je kako bi se studente i učenike potaknulo na upis u pomorske škole i fakultete, a hrvatskim brodarima omogućilo zapošljavanje stručnoga domaćeg kadra, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić na potpisivanju ugovora o stipendiranju s 26 studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci.

U svijetu ima oko 1,2 milijuna pomoraca i oko 50 tisuća časnika, no još uvijek tog kadra nedostaje kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, koja ima dugu pomorsku tradiciju.

Naglasio je da se danas ujedno obilježava i Europski dan mora, a Europska unija nesumnjivo je najveća pomorska velesila svijeta u kojoj polovica stanovništva živi do 50 kilometara od mora i gdje 90 posto roba dolazi morskim putovima.

Želja nam je da na hrvatskim brodovima plove hrvatski časnici, te da se zaustavi trend pada upisa u pomorske škole i fakultete. Zahvaljujući projektu koji provodimo treću godinu za redom zabilježen je znatan porast zanimanja za pomorska zvanja, istaknuo je Bačić.

Dodao je kako su prve godine provođenja projekta stipendije ostvarila 24 studenta i 136 učenika, druge godine 68 studenata i 189 učenika, a ove godine stipendirat će se 63 nova studenta.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovoj je godini za stipendije budućih pomoraca osiguralo 5 milijuna kuna.

Nakon završenog studija, studenti su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko vremena koliko su primali stipendiju, a iznimno na stranim brodovima ukoliko kod hrvatskih brodara nema mjesta.

Osim riječkih studenata, mjesečne stipendije u visini 1200 kuna ove je godine ostvarilo i 19 studenata iz Zadra, 11 iz Splita i sedam studenata prve godine nautičkog i brodostrojarskog smjera iz Dubrovnika.

Uz državnog tajnika, na potpisivanju su bili i pomoćnik ministra za more kap. Mario Babić, dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pavao Komadina i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić.