Stipendije za 63 studenta pomorskih fakulteta

Photo Slika1.1.jpg

Mjesečnu stipendiju od 1.200 kuna ove su godine ostvarila 63 redovita studenta pomorskih fakulteta prve godine nautičkog i brodostrojarskog smjera i to 25 iz Rijeke, 20 iz Zadra, 11 i z Splita i 7 studenata iz Dubrovnika. 

Rang liste studenata objavljene su na oglasnim pločama Pomorskih fakulteta u Rijeci i Splitu te Sveučilištima u Zadru i Dubrovniku.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture natječaj za stipendiranje studenata budućih pomoraca raspisalo je u ožujku 2008. godine treću godinu za redom, planirajući dodijeliti 50 stipendija. Budući da u državnom proračunu ima dovoljno sredstava za isplatu, stipendije će biti dodijeljene svim kandidatima koji su se prijavili i koji su zadovoljili uvjete natječaja.

Za projekt stipendiranja učenika i studenata budućih pomoraca Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 5 milijuna kuna.

Projekt je pokrenut da se zaustavi trend pada upisa u pomorske škole i fakultete, a ciljevi su bolji stručni kadar na brodovima hrvatske trgovačke mornarice kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša, povećanje kvalitete školovanja i unapređenje pomorstva.

Kandidati ostvaruju pravo na stipendiju tijekom trajanja redovitog studija bez ponavljanja godine, nakon čega su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju.

Natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola raspisat će se početkom sljedeće školske godine, odnosno u rujnu.