Jadrolinija: Prijevoz na državnim brodskim i trajektnim linijama skuplji prosječno 9 posto

Photo 3-trajekt-m.jpg

Cijene prijevoza na državnom brodskim i trajektnim linijama Jadrolinije od danas su veće u prosjeku za 9 posto, priopćeno je iz Jadrolinije.

Cijene se ne povećavaju linearno, već u rasponu od 5 do 15 posto kako bi se uravnotežile dosadašnje razlike u cijeni između pojedinih linija po jedinici prevaljenog puta (jedna nautička milja), navode iz Jadrolinije u kojoj poskupljenje obrazlažu prvenstveno povećanjem cijena goriva.

Otočani, ističu iz Jadrolinije, i nadalje zadržavaju sve ranije im odobrene pogodnosti - besplatan prijevoz za učenike i studente koji pohađaju školu na kopnu, besplatan prijevoz za umirovljenike i osobe starije od 65 godina koje stalno žive na otocima, vinjete za prijevoz vozila u vlasništvu otočana i tvrtki registriranih na otocima čime je, kako navode, ostvaren popust na prijevoz od 30 do 50 posto.

Prijedlog Jadrolinije da se od 2. svibnja povećaju cijene prijevoznih usluga na državnim brodskim i trajektnim linijama u prosjeku za 9 posto, kako se navodi u priopćenju, prihvatili su Agencija za obalni linijski pomorski promet i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Iz Jadrolinije podsjećaju da su posljednji put karte na brodskim i trajektnim linijama poskupile u srpnju 2005. godine, a od tada je, ističu, cijena goriva porasla za oko 30 posto.

Stoga će se razlika nadoknaditi dijelom iz povećane cijene karata, a dijelom iz državnog proračuna, navodi se u priopćenju.

Upozorava se i da su znatno porasli ostali troškovi, pogotovo redovno održavanje brodova u domaćim brodogradilištima, te da su u međuvremenu domaći i strani prijevoznici podigli cijene svojih usluga i po nekoliko puta.

U priopćenju Uprave Jadrolinije ističe se i kako je tvrtka posljednjih godina napravila značajan iskorak u kvaliteti prijevoza, sagrađeno je 6 novih trajekata u hrvatskim brodogradilištima, u tijeku je nabava još 3 rabljena, ali praktično posve nova trajekta (najstariji je star 3 godine), a dogovora se gradnja još 2 trajekta u hrvatskim brodogradilištima. (Hina)