EIB će financirati modernizaciju Luke Zadar

Photo a11-0012.jpg

Ministar financija Ivan Šuker sastao se u nedjelju na marginama godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Kazanu u Rusiji s potpredsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Matthiasom Kollatz-Ahnenom, koji mu je najavio da bi do srpnja EIB trebao odobriti financiranje dva projekta u Hrvatskoj vrijedna ukupno više od 300 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Kollatz-Ahnen je Šukeru potvrdio da tehnička misija EIB-a tijekom ovog i slijedećeg tjedna ocjenjuje dva nova projekta - zajam od 190 milijuna eura za financiranje nastavka izgradnje plinovodnog sustava prema južnoj Hrvatskoj i zajam od 120 milijuna eura za modernizaciju luke Zadar, priopćeno je.

Cilj je da EIB oba projekta usvoji na sjednici 17. srpnja 2007. kako bi se oba ugovora o zajmu potpisala prije kraja srpnja 2007. godine. To će omogućiti početak provedbe oba projekta već ove jeseni, navodi se u priopćenju Ministarstva.
 
EIB je izrazio svoju zainteresiranost financirati projekt izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, modernizaciju željezničke pruge na europskom X. koridoru uz sufinanciranje iz sredstava IPA-e, te daljnje projekte u izgradnji i održavanju autocesta i cesta u Hrvatskoj koje već sad priprema za financiranje u 2008. godini.
 
Kollatz-Ahnen je Šukera isto tako obavijestio o spremnosti EIB-a da po prvi puta odobri zajam bez državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, promicanje energetske učinkovitosti te zaštite okoliša, priopćeno je.
 
EIB je spreman i buduće projekte ulaganja u izgradnje vodovoda i kanalizacijskih sustava na lokalnoj razini razmatrati kao izravna financiranja jedinicama lokalne (područne) samouprave ili putem HBOR-a, što znači da ni za takve projekte EIB neće tražiti državna jamstva.
 
Potpredsjednik EIB-a je u razgovoru pohvalio cjelokupan razvoj Hrvatske, naglasivši da je EIB ponosan što može poduprijeti Hrvatsku na putu prema članstvu u Europsku uniju. Stoga je EIB odlučio pripremiti i u razgovorima s Vladom u Zagrebu usvojiti prvu srednjoročnu Strategiju suradnje koja će dati pregled svih planiranih ulaganja u Hrvatsku kao i budućih okvirnih iznosa zajmova koje je EIB spreman odobriti za javne i privatne projekte, priopćeno je iz Ministarstva. (Hina)