SPH: Loši uvjeti rada na oko 80 posto pregledanih brodova

Photo sph-logo.gif

Inspektori Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) i Sindikata lučkih radnika Hrvatske (SLRH) pregledali su u hrvatskim lukama u Tjednu akcije protiv podstandardnih brodova 26 brodova i utvrdili da su na oko 80 posto brodova uvjeti rada jako loši, na 10 posto prihvatljivi, a na 10 posto vrlo dobri, izvijestili su danas iz SPH.

Tjedan akcije protiv podstandardnih brodova održan je od 4. do 8. rujna u većim hrvatskim lukama, u skladu s kampanjom protiv tzv. zastava pogodnosti koju Međunarodno udruženje transportnih radnika (ITF) provodi još od 1948.

Tijekom akcije inspektori su pregledali 21 brod koji plovi pod zastavom pogodnosti i pet brodova koji plove pod državnim zastavama.

Iz SPH su naveli kako je rezultat akcije da su za četiri broda potpisani kolektivni ugovori, a očekuje se potpisivanje za još nekoliko brodova.

U sklopu akcije pregledani su uvjeti rada i sigurnosti na radu lučkih radnika te je uočeno da lučki radnici ne rabe svu propisanu opremu za zaštitu na radu. U razgovoru s radnicima utvrđeno je da posjeduju, ali
ne rabe cjelovitu opremu, posebice zaštitne kape.

Brodom pod zastavom pogodnosti smatra se brod koji vije zastavu koja ne pripada državi u kojoj vlasnik broda ima sjedište. Vlasnici upisuju takve brodove u upisnike zemalja koje imaju pogodnije uvjete upisa, a pomorcima koji rade i žive u lošim uvjetima isplaćuju malene plaće. (Hina)