Tankerska plovidba nudi 240 milijuna kuna za dionice Jadroplova

Photo tank-zd.jpg

Zadarska brodarska tvrtka Tankerska plovidba jedina je Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavila obvezujuću ponudu za kupnju dionica splitskog brodara Jadroplova, objavljeno je danas u HFP-u na otvaranju pristiglih obvezujućih ponuda. 

Tankerska plovidba za 65,49 posto dionica Jadroplova nudi 240 milijuna kuna, a taj bi iznos jednokratno platila u roku od 15 dana od sklapanja ugovora o prijenosu dionica. Kao instrument osiguranja plaćanja, Tankerska plovidba nudi bankarsko jamstvo Privredne banke Zagreb.

Zadarski brodar također se obvezuje da će u slučaju sklapanja ugovora s HFP-om, zadržati upravne i tehničke aktivnosti Jadroplova u Splitu te da u razdoblju od pet godina nakon sklapanja ugovora neće prodavati ni opterećivati nekretnine, flotu i dionice Jadroplova.

Isto tako, Tankerska plovidba se u slučaju prihvaćanja ponude od strane HFP-a  obvezuje na zadržavanje zatečenog broja zaposlenih u Jadroplovu, kupnju triju brodova, te zapošljavanje dodatnih 132 radnika u narednih pet godina. Također, u planu Tankerske plovidbe je i gradnja novog broda za rasute terete u jednom od domaćih brodogradilišta.

Ukupna ulaganja Tankerske plovidbe u Jadroplov u obvezujućoj ponudi navedena su u iznosu od 207,9 milijuna kuna.

Očekuje se da će HFP odluku o ponudi Tankerske plovidbe donijeti na idućoj sjednici Upravnog odbora, rekao je potpredsjednik HFP-ova Sektora prodaje Ivan Gotovac. Ta sjednica bi se, kako se doznaje, trebala održati tijekom siječnja.

Druga dva ponuđača, koji su prethodno uz Tankersku plovidbu HFP-u dostavila neobvezujuće ponude za kupnju dionica Jadroplova - njemačka tvrtka Peter Doehle te Fiama Holdings S.A. iz Liberije, nisu predali obvezujuće ponude.

Punomoćnik liberijske tvrtke, odvjetnik Miroljub Maćešić, izjavio je na otvaranju obvezujućih ponuda da ta tvrtka nije dostavila svoju ponudu jer drži da su obvezujući uvjeti HFP-a prestrogi, dok cijena nije bila odlučujuća za odustajanje. (Hina)