Svjetska banka odobrila zajam za razvoj Luke Ploče

Photo luka-ploce-map.gif

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj novi zajam od 75,3 milijuna dolara za projekt integracije trgovine i transporta koji će poduprijeti nastojanja hrvatske Vlade da potakne razvoj Luke Ploče, druge po veličini luke u Hrvatskoj, priopćeno je iz Svjetske banke.

Zajam je denominiran u eurima, s fiksnom kamatnom maržom, rokom otplate od 15 i počekom od pet godina.

Cilj projekta je razvoj trgovine duž Koridora Vc kroz poboljšanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga na južnom kraju Koridora, pri čemu Svjetska banka polaže osobitu važnost na Luku Ploče i koordinaciju svih sudionika u Koridoru, ističe se u priopćenju.

Projekt obuhvaća razvoj lučke infrastrukture za Luku Ploče, integraciju trgovine i transporta i izgradnju kapaciteta za njegovu provedbu.

"Budući da Lula Ploče bilježi značajan rast prometa, uglavnom zahvaljujući restrukturiranju industrije u susjednoj Bosni i Hercegovini, od najveće je važnosti za Hrvatsku da unaprijedi infrastrukturu i poboljša operativne sposobnosti druge po veličini hrvatske luke kako bi zadovoljila sve veće prometne potrebe, a istodobno zadržala njezinu vlastitu financijsku održivost," rekao je Anand K. Seth, direktor Regionalnog ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Godišnja vrijednost izravnih transportnih aktivnosti Luke Ploče, Hrvatskih željeznica i ostalih hrvatskih posrednika u transportu trenutno iznosi približno 19 milijuna dolara, navode u Svjetskoj banci.

Projekt integracije trgovine i transporta, izgrađen na partnerstvu hrvatske Vlade, Luke Ploče, Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvitak, trebao bi biti glavni motor gospodarskog rasta u južnim dijelovima Hrvatske, te susjednim zemljama poput Mađarske i Bosne i Hercegovine, ističe se nadalje u priopćenju. 

Na regionalnoj razini projekt će osigurati značajnu uštedu troškova transporta i servisiranje aktualnih i predviđenih potreba kompanija u istočnoj Slavoniji, Mađarskoj i osobito BiH.

Na lokalnoj razini projekt će imati sličan učinak, podižući aktualnu razinu teretnog prijevoza, od čega će izravnu korist imati Luka Ploče, te generirajući izravnu gospodarsku korist za stanovnike južne Dalmacije zbog značajnih izravnih i neizravnih gospodarskih aktivnosti tijekom cijele godine.

Svjetska banka je dosad u Hrvatskoj poduprla 31 projekt, čija ukupna vrijednost premašuje 1,73 milijardi dolara. Odobrila je i 48 darovnica ukupne
vrijednosti 51,5 milijuna dolara. Svi dosad dovršeni projekti u Hrvatskoj dobili su zadovoljavajuću ocjenu. Ukupna uspješnost portfelja posljednjih godina također je iznad regionalnog prosjeka, a stope povlačenja sredstava su visoke, ističu u SB-u. (Hina)