EK predstavila prijedlog o snižavanju cijena roaminga

Photo eu_flag1.jpg

Povjerenica Europske komisije za informatičko društvo i medije Viviane Reding predstavila je u utorak u Bruxellesu prijedlog uredbe o snižavanju cijena roaminga, međunarodnih poziva s mobilnih telefona.

"Pretjerane cijene korištenja vašeg mobilnog telefona u inozemstvu mogle bi uskoro pripadati prošlosti", kaže se u priopćenju Europske komisije.

Komisija, koja je još u listopadu 2004. pokrenula posebnu web-stranicu na kojoj se moglo doznati koliko svaka telekomunikacijska tvrtka zaračunava roaming, u utorak je predstavila ažurirani oblik te stranice na kojoj se vidi da su cijene standardnog četverominutnog poziva uglavnom ostale iste od 2005. godine, ili su u nekim slučajevima čak narasle, unatoč upozorenjima Komisije industriji da će biti potrebna europska uredba ako se cijene ne snize.

"Krajnje je vrijeme da europsko unutarnje tržište prihvati znatno snižene cijene poziva za ljude koji putuju u inozemstvo", kazala je Reding. "Stoga predlažem da se donese europska uredba kojom će se ukinuti sve neopravdano visoke cijene roaminga. Korisnik mobilnog telefona ne bi smio plaćati višu tarifu samo zato što putuje u inozemstvo", naglasila je.

Ključni element prijedloga uredbe je da cijena korištenja mobilnog telefona u inozemstvu ne bude veća od cijene koja se zaračunava za pozive unutar jedne zemlje. Tako bi korisnik mobilnog telefona koji putuje uutar EU trebao uvijek plaćati jednaku cijenu kao da se nalazi u svojoj matičnoj zemlji. On bi trebao ili platiti lokalnu tarifu za lokalni razgovor, kada primjerice Talijan u Madridu zove taksi, ili normalnu međunarodnu tarifu za pozive u druge zemlje EU, kada se primjerice Nijemac javlja obitelji dok je u Francuskoj na odmoru.

Nova uredba trebala bi također osigurati da se ne naplaćuje roaming kada se u inozemstvu primaju pozivi. Budući da je riječ o uredbi, koja se ne mora prenositi u nacionalna zakonodavstva, ona bi mogla stupiti na snagu već u drugoj polovici sljedeće godine. Prije toga, oko prijedloga uredbe moraju se složiti Europski parlament i zemlje članice.

Prema podacima Europske komisije, predstavljenima i na web-stranici, u Europskoj uniji cijene roaminga i dalje variraju od 0,20 do 13,5 eura za četiri standardne minute razgovora.

Operateri su izrazili zabrinutost jer im prijeti pad dobiti, ističući da nema potrebe za zakonskom intervencijom, jer je konkurencija na tržištu najbolji mehanizam za reguliranje cijena. (Hina)

vezane vijesti: