Pet dana i 850 prijeđenih kilometara - Nikola Tesla EV Rally 2014.

Photo nsl2 NT-EV-RELI-009.jpg
Nakon pet dana i više od 850 prijeđenih kilometara, završila je prva međunarodna utrka električnih vozila - „Nikola Tesla EV Rally 2014.“

Rally je održan u organizaciji tvrtke „Kilovat media“ i po pravilima Međunarodne automobilističke federacije (franc. FIA). U različitim etapama rally-a sudjelovalo je više od 70 timova s preko 40 električnih vozila. Utrka je započela u poznatom istarskom turističkom središtu Rovinju, revijalnom „utrkom veleposlanika“, da bi se nastavila preko Poreča, Pule, Ičića, Opatije, Nacionalnog parka Paklenica, Zadra, Nacionalnog parka Krka, Gospića, Nacionalnog parka Plitvička jezera i završila u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti održanoj povodom zaršetka rally-a na zagrebačkom jezeru Jarun,  najuspješnijim sudionicima uručene su vrijedne nagrade.

Promicanje hrvatske izvrsnosti te domaćih brandova i tvrtki samo su neki od ciljeva ovoga projekta. Tako su uz domaće proizvođače električnih vozila, tvrtke Dok-ing i Rimac, na rally-u sudjelovali i neki od najuglednijih svjetskih proizvođača u segmentu „high-tech-a“ i „green -tech-a“, poput Renaulta, Nissana, Tesle, Chevroleta, VW-a, BMW-a i Toyote. Naime, jedna od ideja vodilja začetnika projekta, gospodina Igora Kolovrata, bila je da javnost upozna s najnovijim domaćim i stranim iskustvima u proizvodnji vozila na električni pogon.

Nadalje, osim promocije elektromobilnosti, utrkom se htjelo ukazati i na važnost izgradnje i razvoja infrastrukture za vozila na električni pogon. Tako su uzduž glavne rute utrke, u Rovinju i Smiljanu, instalirane “brze” punionice za električna vozila čime je trasa rally-a postala prava “Zelena turistička magistrala” s pratećom „zelenom“ infrastrukturom. Naime, želja je organizatora da se kroz zajedničku suradnju i integraciju svih partnera na projektu, od gradova i mjesta do turističkih zajednica i s njima povezanih institucija, izgradi trajna infrastruktura za električna vozila.

Dodatnoj atraktivnosti rally-a pridonijele su i lokacije kroz koje je trasa utrke prolazila, poput turističkih odredišta Opatije i Zadra, potom rodnog mjesta Nikole Tesle - Smiljana, ili najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka – Plitvičkih jezera, a sve s ciljem predstavljanja domaćeg turističkog proizvoda kao ekološki prihvatljivog i dugoročno održivog.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kao promotor alternativnih izvora energije i zagovornik ekološki održivih tehnologija, prihvatilo je pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom te i  tako pripomoglo u povećanju udjela obnovljive energije u prometu. Naime, Direktiva o razvoju infrastrukture za alternativna goriva jasno ukazuje na nužnost izgradnje odgovarajućeg broja punionica za električna vozila u urbanim područjima kao i na važnost korištenja onih izvora energije za promet koji ne oksidiraju sagorijevanjem i ne-sagorijevanjem, a na što nas nesumnjivo podsjećaju i organizatori rally-a.

Stoga valja istaknuti, da su organizacijom ovako zahtjevnog projekta pokrenuti pozitivni procesi u smjeru priključenja najnovijim svjetskim kretanjima na području elektromobilnosti, smanjenja štetnih plinova, sigurnosti u prometu, razvijanja infrastrukture i jačanja turističkih, tehnoloških i energetskih potencijala Republike Hrvatske.
 
FOTOGALERIJA