Početak zimskih uvjeta na autocestama, apeliramo na sve korisnike autocesta da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme

Photo HAC-ralica.jpg
Zbog jakih snježnih padalina od 05:15 sati proglašeni su zimski uvjeti na autocesti A6, dionica Kikovica - Bosiljevo II. Na dionici između čvora Delnice - Kikovica, u 05:40 sati  uvedena je zabrana prometa za sva vozila osim osobna, radi olujnih do orkanskih udara bure. Vjetar ima tendenciju jačanja, te se očekuje zatvaranje autoceste  za sav promet. Snijeg pada i u Lici, od dionice Bosiljeva do Perušića. Na dionici nema vjetra, cesta je posoljena i očišćena te prohodna. Zbog olujne bure na autocesti A1 Zagreb - Split, zatvorena je dionica između čvorova Posedarje i Svetog Roka za sve skupine vozila.
 
Obzirom na vremenske prilike i uvjete na cesti apeliramo na sve korisnike autocesta da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što  zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu  tek od srijede, 15. studenog. Pod zimske dionice ne spada dionica od čvora Maslenica do čvora Ploče na A1 te Istarski ipsilon. Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
 
Zimske dionice autocesta  su:
 
A1    Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica
A2    GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
A3    GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep.Srbije)
A4    GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
A5    Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
A6    Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)
 
Karta zimskih dionica javnih cesta u Republici Hrvatskoj na kojima je obvezna uporaba zimske opreme u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja
 
Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.
Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. će putem prometnog servisa Hrvatskog radija redovito korisnike obavještavati o stanju na autocestama.