HKZP: Novi sustav govornih komunikacija u COK-u Zagreb

Photo nsl VCS.jpg
Novi sustav govornih komunikacija (Voice Communication System – VCS) uspješno je pušten u operativni rad u noći s 27. na 28. siječnja 2015. u Centru oblasne kontrole zračnog prometa (COK) Zagreb, čime je stvoren preduvjet za povećanje sigurnosti i kapaciteta zračnog prometa.

Time je realiziran cjelokupni projekt modernizacije sustava govornih komunikacija, ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura, koji je financiran zajmom Europske banke za obnovu i razvoj u okviru projekta modernizacije hrvatskog sustava upravljanja zračnim prometom.

Riječ je o suvremenom i vrlo pouzdanom sustavu koji omogućuje komunikaciju više kontrolora zračnog prometa s većim brojem pilota i susjednim jedinicama kontrole zračnog prometa putem radio i telefonskih veza, a njegovim puštanjem u rad dosadašnji glavni VCS sustav je postao rezervni.

Kontrolorima zračnog prometa na raspolaganju je niz novih funkcija koje omogućavaju kvalitetnije i efikasnije pružanje usluge kontrole zračnog prometa. Također, omogućena je integracija novoopremljenih VHF radio centara u nove komunikacijske sustave, čime je poboljšana ukupna razina usluge kontrole i upravljanja zračnim prometom.

Osim noćašnje tranzicije sustava na operativni rad u COK-u Zagreb, u posljednjih godinu dana pušteno je u rad 9 operativnih sustava govornih komunikacija u tornju Zagreb te podružnicama Pula, Zadar, Split i Dubrovnik. Svaka lokacija opremljena je glavnim i rezervnim sustavom govornih komunikacija, čime je omogućeno kontinuirano pružanje usluge kontrole zračnog prometa u slučaju otkaza glavnog sustava.

Novi sustav isporučio je austrijski proizvođač Frequentis, čiji sustav ranije generacije već desetu godinu uspješno radi u operativnoj dvorani COK-a Zagreb i kod većine pružatelja usluge kontrole zračnog prometa u okruženju.

Ovaj prelazak na novi sustav nije utjecao na normalno odvijanje zračnog prometa, a prije samog uvođenja  sustava u operativni rad HKZP je dobio odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo - priopćeno je iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.