HAKOM: Dodijeljena digitalna dividenda

Photo logoHAKOM_2404.jpg
Na javni poziv za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske za frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, na vremensko razdoblje do 18. listopada 2024. godine, javili su se postojeći operatori Hrvatski Telekom i VIPnet.

Vijeće HAKOM-a je, nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, donijelo odluku o izdavanju dozvola spomenutim operatorima. Ovime je Republika Hrvatska postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija.

Frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, koji se još naziva i digitalna dividenda, posebno je pogodan za implementaciju LTE mreže (mreža 4. generacije) u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

Hrvatski Telekom i VIPnet će za dozvole u državni proračun Republike Hrvatske zajedno uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna te pripadajuće godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija, priopćeno je iz Hrvatske agencija za poštu i elektroničke komunikacije.