Ministar Hajdaš Dončić obišao hrvatske tvrtke na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije i tehnologije InnoTrans 2014

Photo Innotrans2014_NSL.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je hrvatske izlagače, te  je nazočio svečanom otvorenju najvećeg svjetskog sajma transportne industrije i tehnologije Innotrans 2014., koji se od 23. do 26. rujna održava u Berlinu, a na kojem ove godine izlaže više od 2700 izlagača iz 55 zemalja.

Prilikom svečanog otvorenja desetog po redu Innotrans-a koji se održava svake druge godine od 1996. godine u Messe Berlinu, Europski povjerenik za promet Siim Kallas izjavio je da je sajam svake godine sve bolji, te promovira univerzalno zajedništvo i inovativnost na globalnoj a ne nacionalnoj razini u području prometa, usluga i željezničke infrastrukture, s posebnim naglaskom na sigurnost željezničkog prometa.

Ministar je u pratnji svoga pomoćnika Dana Simonića obišao hrvatske izlagače RŽV Čakovec, Gredelj, Đuro Đaković, Končar, Altpro i Div. U sklopu sajma susreo se i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Berlinu Rankom Vilovićem, ministrima Italije i Grčke, te vodećim ljudima Deutche Bahna.

Veliku pozornost publike, medija i uzvanika na sajmu je izazvao inovativni samohodni vagon RŽV iz Čakovca projekt pod nazivom „self prop rail“  za prijevoz rasutog tereta koji ne treba lokomotivu za premještanje i pokretanje tijekom istovarnog procesa, vagon štedi energiju, ljudske resurse i skraćuje vrijeme prijevoza i istovara.

Đuro Đaković Grupa prezentirala je novi tip teretnog vagona Uacns, 4-osovinski vagon za prijevoz cementa, težine 19 tona, uz nosivost tereta 71 tonu i volumen spremnika 74 m³.

U vremenu od 23. do 26. rujna sajam je otvoren za poslovne posjetitelje, dok je 27. i 28. rujna otvoren za svu ostalu zainteresiranu javnost.

Godine 2012. sajam se prostirao na oko 161,420 kvadratnih metara, te je ugostio 2.515 izlagača iz 49 zemalja. Sajam je ukupno posjetilo 126.110 posjetitelja. Najzanimljiviji dio željezničke tehnologije bila su željeznička vozila izložena na nešto više od 7.800 metara vanjskog prostora i tračnica.

Ove godine po prvi puta će na sajmu prisustvovati i izlagači iz Argentine, Maroka, Bjelorusije, Litve i Makedonije. Broj izlagača iz Narodne Republike Kine je u porastu za 41 %, a SAD-a 71 % u odnosu na 2012. godinu.

FOTOGALERIJA