Poštanska marka Hrvatskog šahovskog saveza

Photo marka-sahovski_savez2012.jpg
Hrvatska pošta (HP) će 12. svibnja pustiti u promet novu prigodnu poštansku marku „100. obljetnica Hrvatskog šahovskog saveza“, a marka će vrijedit za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu, priopćeno je iz HP-a.

Autor prigodne poštanske marke je Svjetlan Junaković, ilustrator iz Zagreba, a marka je tiskana u nakladi od 100.000 primjeraka te u arčiću od 9 maraka s jednim privjeskom. Nominalna vrijednost marke je 4,60 kn. Hrvatska pošta pustit će u prodaju i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 12. i 14. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Šah je najstarija misaona igra pa u skladu s tim i Hrvatska ima bogatu šahovsku tradiciju. Spominje se tako da je prvi šahovski klub osnovan 1879. u Dubrovniku, a prema sačuvanoj dokumentaciji, u Zagrebu je 1886. osnovan Zagrebački šahovski klub. Utemeljio ga je akademik, rektor Sveučilišta u Zagrebu i jedan od najistaknutijih hrvatskih šahista, prof. dr. Gjuro Pilar sa svojim suradnicima. U siječnju iste godine održan je i prvi šahovski turnir u Zagrebu pod nazivom „Pokusni turnir“.

Nakon utemeljenja drugih šahovskih klubova u Karlovcu, Varaždinu, Sisku, Osijeku i Vukovaru, njihovi su predstavnici 12. svibnja 1912. godine održali osnivačku skupštinu Hrvatskoga šahovskog saveza. Ova poštanska marka izdana u povodu stote obljetnice Hrvatskoga šahovskog saveza prva je hrvatska marka koja ima isključivo šahovsko značenje.


(Hina)