Državna tajnica Nikolina Brnjac na 7. Summitu šefova vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine

Photo NSL DT SOF 07-07_18.jpg
Državna tajnica za promet Nikolina Brnjac sudjelovala je na 7. sastanku šefova vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji se tijekom proteklog tjedna održao u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

Na sastanku su sudjelovali šefovi vlada iz Bugarske, Kine, Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se tom prilikom susreo s kineskim premijerom Lijem Keqiangom. Na sedmom po redu Summitu članovi hrvatske delegacije razgovarali su s kineskim partnerima o različitim modalitetima suradnje, između ostalog i o ulaganjima u željezničku infrastrukturu, te investicijama u morske luke. Također, na sastanku je dogovoreno da će domaćin Summita zemalja srednje i istočne Europe s Kinom u 2019. godini biti Republika Hrvatska.

U nastavku Summita premijer Plenković prisustvovao je svečanosti otvorenja gospodarskog, trgovinskog i financijskog foruma i otvorenju izložbe o postignućima u lokalnoj suradnji, a da bi potom sudjelovao i na plenarnoj sjednici sastanka šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine.

Po završetku plenarne sjednice održana je svečanost potpisivanja ugovora/sporazuma o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine za razdoblje 2018.–2021. Tom prigodom potpisani su i sporazumi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Predsjednik hrvatske Vlade kazao je kako je sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine u formatu 16+1 bio značajna prilika za unaprjeđenje multilateralne, kao i bilateralne suradnje svake od zemalja s Kinom o čemu svjedoče i potpisani ugovori.

"Hrvatska je zadovoljna što se jedan veliki projekt, izgradnja Pelješkog mosta, događa  kao spajanje dviju stupova suradnje. To je najveći projekt od nacionalnog interesa, a financira ga EU i gradi kineska kompanija. Taj projekt sintentizira ideju da 16+1 nije format koji dijeli nego format koji koristi mogućnosti ujedinjavanja", rekao je premijer Plenković istaknuvši da će se sljedeći, 8. sastanak Kina + 16 održati 2019. godine u Hrvatskoj. "Dotad ćemo nastaviti surađivati u različitim sektorima: prometu, kulturi, turizmu, bankarstvu, razvoju, lokalnoj upravi. Motivacija i inspiracija za organizaciju sljedećeg sastanka Kina+16 u Hrvatskoj bit će činjenica da je Marko Polo u 13. stoljeću otkrio Kinu Europljanima. Smatram da je to u vanjsko-političkom smislu jedno značajno postignuće koje će nas pozicionirati još bolje u bilateralnim odnosima s Kinom", kazao je predsjednik hrvatske Vlade.

"Podaci govore da u 2017. imamo već više od 900 milijuna dolara razmjene. Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkoga mosta s China Road and Bridge Corporation, mislim da su se stekli preduvjeti za dodatnu suradnju u različitim sektorima. Danas potpisani programi suradnje na području znanosti, obrazovanja i zdravstva o tome dodatno svjedoče, a želimo da do idućega summita – ovoga koji će biti u Hrvatskoj – napravimo iskorake, osobito na području prometa te malih i srednjih poduzeća", rekao je predsjednik hrvatske Vlade, dodavši kako je Hrvatska domaćin jednog koordinacijskog organizma za ovaj format, što će zasigurno pridonijeti još većem broju dolazaka kineskih turista.

"Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 180 tisuća kineskih turista, a današnja vidljivost Hrvatske u kineskim medijima i kineskoj javnosti potvrdit će naslov Hrvatske kao najzanimljivije nove turističke destinacije u Europi", zaključio je Plenković.

Govoreći o budućoj suradnji s Kinom, hrvatski je premijer istaknuo potrebu unapređenja prometne infrastrukture. Napomenuo je da Hrvatska ima visokokvalitetnu i dobro izgrađenu mrežu autocesta te vrlo kvalitetne zračne luke od kojih su mnoge obnovljene ili je njihova obnova u tijeku. "Ono što nam treba je iskorak na području željezničke infrastrukture i području morskih luka. Upravo na tom tragu želimo razvijati suradnju s Kinom", kazao je.

Premijer je izvijestio da je na jučerašnjem bilateralnom sastanku govorio o, za nas izrazito važnom, mediteranskom koridoru Vb, koji ide od Rijeke, preko Zagreba i mađarske granice prema Ukrajini.

"Zadaća i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova bit će da u sljedećem razdoblju s kineskim prijateljima razgovaramo o mogućnostima suradnje i sufinanciranja takvih projekata", istaknuo je između ostalog Predsjednik Vlade Andrej Plenković.