Održana javna prezentacija Programa restrukturiranja Hrvatske pošte

Photo nsl w minSHDoncic HP prez-press 18-12_12.jpg
Program restrukturiranja i smjernice razvoja narednog petogodišnjeg razvoja Hrvatske pošte predstavio je danas u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak, uz kojeg su bili i članovi Uprave te ministar Siniša Hajdaš Dončić.

„Za opstanak Hrvatske pošte nužan je izlazak iz primarnog poštanskog poslovanja, čime se nameću novi izazovi u pronalasku novog segmenta djelovanja, i potreba za liberalnijim pristupom poštanskih usluga“, kazao je u uvodnom dijelu ministar Siniša Hajdaš Dončić. Planom restrukturiranja, a sukladno novom Zakonu o pošti, predviđeno je smanjenje broja poštanskih ureda  na 942 umjesto sadašnjih 1040.

Svesni smo da je tržište javnog nacionalnog operatora  vrijedno 1,6 milijardi kuna pred liberalizacijom tržišta i u postupku restrukturiranja postavljeno je na neravnopravniji položaj za razliku od drugih operatora, dodavši da je Hrvatskoj pošti zbog tržišnog udjela od 66 posto uvelike otežan postupak restrukturiranja a čime je ujedno prouzročen i deficit od oko 700 milijuna kuna, pojasnio je.

U osvrtu na  analizu okruženja i trendova, Premužak je istaknuo trenutno izrazito negativan trend u prometu pismovnih pošiljaka i gotovinskog platnog prometa, dok paketsko tržište bilježi trend rasta.

„Situacija na hrvatskom tržištu pisama dodatno je specifična zbog nezakonite konkurencije, imamo situaciju da postoji liberalizacija prije liberalizacije. Nema tržišta u EU na kojem alternativni davatelj ima više od 13% udjela, čak i godinama nakon liberalizacije, dok je u Republici Hrvatskoj taj udjel čak 34% i to prije liberalizacije“- naglasio je Alen Premužak.

Nadalje, istaknuo je kako su prednosti Hrvatske pošte svakako dostupnost na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, dnevni kontakt s korisnicima, te image pouzdanosti i povjerenja, dok slabosti vidi u troškovnoj nefleksibilnosti, tromosti velikog sustava, nefleksibilnosti u procesu nabave, te nepostojanju budućih velikih izvora prihoda. Svakako, prijetnje poslovanju Hrvatskoj pošti su nezakonita konkurencija, recesija te daljnja konoslidacija na tržištu, dok nove mogućnosti predstavljaju  nove tehnologije i rast komplementarnih tržišta, dodao je.

„Cilj nam je postati šalter države prema građanima  te održati stabilnim današnji core business, optimizirati troškove, broj zaposlenika te riješiti upravljanje nekretninama“, istaknuo je predsjednik Uprave, dodavši kako je upravo usmjerenost na korisnika jedan od ključnih vrijednosti uz koje će se ostvariti svi zadani ciljevi.

Najavio je i plan izgradnje sortirnog centra koji bi, rekao je, uz razvoj novih proizvoda i usluga, otvorilo veliki investicijski ciklus Hrvatske pošte u narednih šest godina.

„Do 2018. godine očekujemo prihode od 25 posto od danas nepostojećih usluga, kazao je.

Na kraju prezentacije predsjednik Uprave HP Premužak je istaknuo kako Hrvatska pošta ima više opcija financiranja, a to su komecijalni krediti, kredit EBRD-a, financiranje iz sredstava EU fondova, iz vrijednosti udjela u HPB-u, mogućnost monetizacije neoperativnih nekretnina, te u mogućnosti zaduživanja vrijednosnim papirima.

Uz predsjednika i ministra na predstavljanju su bili i članove uprave HP, pomoćnik ministra za zračni promet, elektroničke komunikacije i poštu Dan Simonić.

 

FOTOGALERIJA