Ministar Butković na okruglom stolu: novi Zakon omogućit će povećanu zaposlenost, veću uporabu taksija, ali i sigurnosti

Photo NSL MIN TAXI 12-12_17.jpg
Ministar Oleg Butković sudjelovao je danas na okruglom stolu, koji se u organizaciji Jutarnjeg lista, održao na temu “Liberalizacija taxi prijevoza“, u zagrebačkom Hotelu Esplanade.

Okugli stol okupio je mnogobrojne predstavnike stručne javnosti, između ostalih i predsjednika Udruženja taksista pri HGK-u Petra Dragića, predsjednika Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Božu Miletića, direktora Ubera za Hrvatsku, Davora Tremca te ravnateljicu Ekonomskog instituta Zagreb,  Marušku Vizek.

U uvodnom dijelu izlaganja ministar Oleg Butković podsjetio je okupljene kako je od 1. prosinca ove godine u tijeku javna rasprava o Nacrtu prijedlogu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Podsjetimo, riječ je o potpuno novom Zakonu, kojim će se postojeće zakonsko rješenje iz 2013. godine, zamijeniti novim, suvremenijim.

„Zakoni koje donosimo moraju ići u korak s vremenom, a novim zakonskim prijedlogom omogućava se rad svima, pod jednakim uvjetima. Nismo išli u ciljane izmjene zakona, već u donošenje potpuno novog zakonskog rješenja.", rekao je ministar Butković i pojasnio kako se ovim zakonskim prijedlogom uvode potpuno novi pojmovi i preciznije definira autotaksi prijevoz.

Tako su, između ostalog, novim zakonskim prijedlogom predviđa uvođenje mikroprijevoza, integriranog prijevoza, agencijske djelatnosti i prijevoza za osobne potrebe. Također su izmijenjene, odnosno, uređene i definicije prijevoza za vlastite potrebe.

Podsjetimo kako su razlozi donošenja potpuno novog zakonskog rješenja sadržani i u promjeni pravne regulative Europske unije, rastu gospodarskih aktivnosti, posebno turizma te intenziviranju izvoza roba i usluga. Sve navedeno utjecalo je na odnose ponude i potražnje na prometnom tržištu te se zaključno, prije godinu dana, krenulo u izradu potpuno novog zakonskog rješenja, a sve kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na novonastale potrebe.

"Prijedlogom Zakona omogućava se rast gospodarstva, kroz rast zaposlenosti, a upravo su ovakva zakonska rješenja u duhu vremena, između ostalog, i jer omogućavaju ravnopravan položaj svima koji se bave prijevozom. Cilj zakona je zapošljavanje, pojačana uporaba taksija i povećanje sigurnosti vozila“, istaknuo je ministar Butković.

"Zakonom se predže potpuno nova definicija autotaksi prijevoza, kojom se isti definira kao djelatnost javnog prijevoza putnika, koji se obavlja osobnim automobilom, ako se putnik ili skupina putnika ukrcava na jednom ili više mjesta, a iskrcava na drugom mjestu. Prijevoz se obavlja temeljem jedne narudžbe, i uz jedno plaćanje ukupne naknade za obavljeni prijevoz, određene taksimetrom, putem elektroničke aplikacije ili drugim odgovarajućim uređajem prema unaprijed poznatim uvjetima.", pojasnio je ministar Butkovi te dodao kako se narudžba prijevoza ostvaruje pozivom, putem elektroničke aplikacije ili neposredno kod vozača.

Rječ je o novinama u Zakonu, prema kojima će više ljudi istovremeno moći voziti taksijem, a što će, između ostalog, smanjiti broj automobila na cesti i gužve. Velika novina je upravo  korištenje taksimetra ili elektroničke  aplikacije.

Istaknimo kako ovim prijedlogom Zakona nije uvedena posebna vrsta prijevoza, već svi koji zadovolje uvjete dobivaju licenciju, a izdaje je Ured državne uprave u Županiji ili Gradu Zagrebu.

Ministar Butković spomenuo je i kako će Zakon biti u javnoj raspravi do 31. prosinca, a otvoreno je ze sve pristigle primjedbe i komentare koji mogu doprinijeti kvalitetnijoj verziji Zakona.