Uvodi se izravna putnička zračna veza između Zagreba i Varšave

Photo ZG_VAR_aviolinija_NSL.JPG
Poljska zrakoplovna tvrtka EUROLOT uvodi svakodnevne letove na izravnoj putničkoj zrakoplovnoj vezi  Varšava – Zagreb, i to od 26. listopada 2014. godine, povezujući tako dva glavna grada dvije države, članice Europske unije.

Glavne gradove Hrvatske i Poljske, Zagreb i Varšavu dijeli oko 1100 km cestovne udaljenosti, a do sada su postojale samo povremene sezonske linije, koje su tijekom ljetne sezone povezivale nekoliko poljskih gradova sa zračnim lukama u Hrvatskoj (Zadar, Split, Dubrovnik), ali ne i sa Zagrebom, koji nije bio uključen u spomenute letove, te se u oba smjera (Zagreb-Varšava) letjelo s presjedanjima u Beču, Frankfurtu, Kopenhagenu i drugim europskim gradovima, a što je značajno produživalo trajanje putovanja, povećavalo cijenu karata, te smanjivalo komfor i ugodnost koju bi imala izravna zračna veza.

Nakon restrukturiranja poljske državne zračne kompanije LOT, koja je dobila značajnu „poljsku državnu financijsku injekciju“ (od oko 100 milijuna eura), odobrenu od strane EU, te s njom povezana manja zračna tvrtka EUROLOT odlučila je povećati broj svojih zračnih destinacija koje povezuje, među kojima je uključila i liniju Varšava – Zagreb. Obje zračne kompanije u upravnoj su nadležnosti poljskog Ministarstva državne riznice.

Polijetanje prvog zrakoplova iz Varšave za Zagreb, planirano je 26. listopada, iz zračne luke Frederick Chopin.