HAKOM razvija nove aplikacije

Photo HAKOM logo.JPG
HAKOM je raspisao novo javno nadmetanje za izradu aplikacija u sklopu vlastitog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Natječaj za realizaciju odabranih ideja treći je u nizu od početka godine, a predstavlja jednu od faza projekta izrade aplikacija, koje će doprinijeti bržem razvoju „širokopojasnog ekosustava“ – širokopojasnih mreža, aplikacija od koristi stanovništvu i informacijske infrastrukture poput poslužitelja i korisničkih terminala.

Dosad je HAKOM pokrenuo izradu deset različitih internetskih aplikacija iz područja zdravstva, zaštite i spašavanja, obrazovanja, poljoprivrede, e-trgovine i e-vlada usluga nakon provedena dva javna nadmetanja u prvoj polovici godine, a završetak i isporuka aplikacija se očekuje u prvoj polovici sljedeće godine. Posebnost ovog trećeg kruga je da će se realizirati tri ideje prvenstveno namijenjene djeci:
Projekt osobni terapeut je sustav za pomoć u sklopu zdravstvene skrbi. Cilj je osigurati alat za individualan pristup svakom pacijentu, a prednost sustava je omogućavanje provedbe rehabilitacijskog programa i izvan specijaliziranih zdravstvenih institucija, primjerice u samim domovima pacijenata koji su opremljeni sustavom.

Mobilna aplikacija za korištenje e-udžbenika/e-knjiga je aplikacija namijenjena mobilnim uređajima za čitanje e-udžbenika koja će ponuditi više funkcionalnosti od trenutno dostupnih e-čitača, koji su najčešće prilagođeni za čitanje tekstualnih e-knjiga. Naročito će biti korisna u sredinama koje nemaju knjižnice.

Webinar - nadogradnja postojeće platforme je sustav namijenjen djeci školske dobi za edukaciju o korištenju internetskih tehnologija. Sustav omogućuje izvođenje predavanja u stvarnom vremenu s interakcijom predavača i učenika te arhiviranje svakog “webinara”.

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane pravne ili fizičke osobe – tijela državne uprave, lokalne zajednice, obrazovne i istraživačke institucije, privatna i javna poduzeća, neprofitne organizacije te građane. Krajnji rok za dostavu ponuda je 22. listopad 2013. godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi http://www.hakom.hr/default.aspx?id=63.