Vlada RH: Usvojena Odluka o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune Statuta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune Statuta Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, u tekstu koji je utvrdilo Upravno vijeće Agencije na sjednici održanoj 2. ožujka 2017. godine.

Usvojenim izmjenama i dopunama izvršeni su određeni nomotehnički ispravci te usklađivanje s pojedinim zakonskim propisima i to: usklađivanje sa odredbama Zakona o pečatima i žigovima s grbom RH,  usklađivanje sa odredbama Uredbe o uredskom poslovanju, usklađivanje sa Zakonom o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Nadalje, jasnije se definira korištenje domaćih i inozemnih neovisnih stručnjaka u sigurnosnoj istrazi tako da se isti imenuju od slučaja do slučaja, a to pak mogu biti samo oni stručnjaci čiji interesi nisu i ne mogu doći u sukob s povjerenim im zadatkom u sigurnosnoj istrazi.

Također, određeno je da će Agencija dostupnost usluga domaćih i inozemnih neovisnih stručnjaka osigurati javnim pozivom za podnošenje prijava za uvrštenje na Listu neovisnih stručnjaka u području istraga nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, kao i na druge odgovarajuće načine sukladno odredbama Pravilnika o utvrđivanju Liste neovisnih stručnjaka.