Održana 7. sjednica Vijeća Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE)

Photo nsl pmDS FAB-CE 31-1_13.jpg
U Zračnoj luci Zagreb jučer je održana sedma sjednica Vijeća Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE), a prva u predsjedavajućem mandatu Republike Hrvatske. Vijećem FAB CE u 2013. godini predsjedavati će Dan Simonić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Spomenuto Vijeće krovno je tijelo Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE) čija je zadaća donošenje zajedničkih odluka s ciljem provedbe, rada i daljnjeg razvoja spomenutog bloka.

Sukladno odredbama Sporazuma o uspostavi Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe predsjedništvo Vijećem FAB CE mijenja se rotacijskim principom sukladno popisu država u tekstu samog Sporazuma na godišnjoj bazi. Republika Hrvatska je 1. siječnja preuzela predsjedanje Vijećem FAB CE od Bosne i Hercegovine.

Sastanak Vijeća održao se prema unaprijed utvrđenom rasporedu koji se sastojao od redovnih izvještaja predsjedavajućih svih tijela Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE), te od točaka vezanih za stupanje na snagu Sporazuma o uspostavi FAB CE, kao i za konzultacije FAB CE s Europskom komisijom sukladno obvezama sadržanim u relavantnoj pravnoj stečevini EU.

Uspostava funkcionalnih blokova zračnog prostora jedan je od osnovnih ciljeva inicijative Jedinstvenog Europskog Neba (Single European Sky, SES) pokrenute od strane Europske komisije u 2004. kojoj je cilj uspostaviti fleksibilan i harmoniziran sustav upravljanja zračnim prometom u Europi kako bi se zadovoljile buduće potrebe sve većeg zračnog prijevoza i prometa industrije.

Cilj inicijative Jedinstvenog Europskog Neba (SES) je ujedinjenje europskog zračnog prostora. Sektorizacija zračnog prostora i dalje se temelji na nacionalnim granicama što uzrokuje fragmentaciju europskog zračnog prostora.

Upravo iz tog razloga spomenuta inicijativa usmjerena je na stvaranje zajedničkog europskog zračnog prostora neovisno o nacionalnim granicama, koji će se organizirati isključivo u skladu s operativnim zahtjevima, te će na taj način omogućiti sigurnije, učinkovitije i jeftinije obavljanje zračnog prometa.

Osim Republike Hrvatske, članice Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe su Republika Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Mađarska, Republika Slovačka i Republika Slovenija.

Sedmoj sjednici Vijeća FAB CE prisustvovali su predstavnici svih država članica, predsjedavajući svih tijela FAB CE,  predstavnik EUROCONTROL-a koji pruža administrativnu podršku Vijeću FAB CE, a  kao članovi delegacije Republike Hrvatske prisustvovali su Dinko Staničić, načelnik Sektora zračnog prometa, Nino Karamatić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Milivoj Sever Cuglin, Nenad Galić, također iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe i boj. Hrvoje Filipović, predstavnik Ministarstva obrane.

Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi, donesene su neke od ključnih odluka za daljnje unaprjeđenje FAB CE projekta. Sva tijela FAB CE dobila su daljnje zadatke koje moraju izvršiti do slijedećeg, 8. sastanka Vijeća, koji će se održati 29. svibnja u Dubrovniku.
 
FOTOGALERIJA