AIN: Potpisan sporazum o suradnji sa kosovskim istražnim tijelom - AAIIC

Photo nsl AIN-KOS 16-12_16.JPG
"U okviru službenog radnog posjeta kosovskom istražnom tijelu, u Prištini je 14. prosinca svečano potpisan Sporazum o suradnji vezano uz istraživanje nesreća u zračnom i željezničkom prometu između Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova (AAIIC), koja se nalazi u okviru Ureda premijera Republike Kosovo.

U ime Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu sporazum je potpisala ravnateljica, Anita Koprivnjak, a u ime kosovskog istražnog tijela predsjednik Komisije, Mirsim Beqiri.

Svečanosti potpisivanja sporazuma nazočili su i kosovski predstavnici Ureda premijera Republike Kosovo, kontrole zračne plovidbe, zračne luke u Prištini, hrvatski glavni istražitelji zrakoplovnih i željezničkih nesreća, te brojni drugi.

Svrha sporazuma je suradnja hrvatskog i kosovskog istražnog tijela u istraživanju zrakoplovnih nesreća, organizacija treninga istražitelja, razmjena dobrih praksa, informacija, eksperata i opreme u području sigurnosnih istraga nesreća i nezgoda u zračnom prometu, kao i sudjelovanje i razmjena istražiteljskih timova u istrazi koju provodi druga sporazumna strana.

S obzirom da se kosovsko istražno tijelo nalazi u fazi proširenja svojih ovlasti i na istrage nesreća u željezničkom prometu, sporazum je također obuhvatio i međusobnu suradnju dviju strana u tom području.

Uoči potpisivanja sporazuma, potpisnici su istaknuli da su sklapanjem ovakvog sporazuma potvrđeni dosadašnji dobri odnosi, ali i stvoren okvir za buduću konkretniju stručnu suradnju između dva istražna tijela, sve sa svrhom učinkovitijeg rada istražnih timova i racionalizacije poslovanja istražnih tijela.". - priopćeno je iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.