Ministar Hajdaš Dončić potpisao Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu

Photo nsl minSHD-VRS 18-12_14.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić i potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, Zorana Mihajlović, 17. prosinca u Beogradu su potpisali Sporazum o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu.

Konačni tekst Sporazuma usuglašen je tijekom dva kruga pregovora službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovim Sporazumom se uspostavlja međunarodno - pravni okvir za prijenos ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu između Republike Hrvatske i Republike Srbije dok se dodacima istom utvrđuje točan opseg zračnog prostora u kojem će se izvršiti prijenos ovlasti za pružanje navedenih usluga.

Odredbe Sporazuma također predviđaju sklapanje sporazuma između nacionalnih nadzornih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije kojima će se rješavati operativna pitanja vezana za certifikaciju i nadzor pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u odnosnom zračnom prostoru.

Na pružateljima usluga Republike Hrvatske i Republike Srbije je da sklope operativne Sporazume koji će sadržavati specifične operativne i tehničke aspekte vezane za ovu problematiku. Ovi operativni sporazumi će određivati i specificirati pravila i postupke koji će se primjenjivati u skladu s odredbama ovog Sporazuma, a slijediti će strukturu EUROCONTROL-ovog predloška operativnih sporazuma.

Sklapanjem ovog Sporazuma rješava se dugogodišnje pitanje korištenja instrumentalne procedure za prilaz na Zračnu luku Osijek kao i  „holding procedure“ za potrebe Zračne luke Beograd – Nikola Tesla.

Uspostavom zakonodavnog okvira te potpunim rješavanjem ove situacije unaprijedit će se sigurnost odvijanja zračnog prometa u odnosnom zračnom prostoru, kao što će se omogućiti i unaprijediti planiranje aktivnosti zrakoplovnih subjekata što će na kraju rezultirati operativni i financijski učinkovitijom i sigurnijom uslugom za krajnjeg korisnika.