Prvi putnički zrakoplov iz Beograda sletio u Zagreb nakon 23 godine

Photo ZracnaLukaZagrebPleso.jpg
Putnički zrakoplov srbijanskog nacionalnog zračnog prijevoznika Air Serbia sletio je u petak sa 100-ak putnika u Međunarodnu zračnu luku Zagreb (MZLZ) na svom redovitom letu iz Beograda, što je prvi takav let između glavnih gradova Hrvatske i Srbije nakon 23 godine.

Zrakoplov Air Serbia u zagrebačku zračnu luku sletio je s 30-ak minuta zakašnjenja, što je objašnjeno operativnim razlozima pri polasku iz Beograda, a tim je zrakoplovom osim vodećih ljudi Air Serbie i predstavnika srbijanskog civilnog zrakoplovstva i nekoliko državnih dužnosnika stiglo u Zagreb i 40-ak novinara te turističkih agenata od kojih će 20-ak ostati na trodnevnom studijskom boravku u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Nakon vodenog pozdrava zrakoplovu Air Serbie na MZLZ-u, što je ujedno četvrta nova zrakoplovna kompanija ove godine u toj zračnoj luci, na svečanoj i odlično posjećnoj pratećoj konferenciji za novinare glavni direktor Uprave Air Serbie Dane Kondić naglasio je posebnost današnjeg dana jer se nakon dugo vremena Zagreb i Beograd ponovo zračno povezuju što će, kako vjeruje, pridonijeti i boljem povezivanju i ekonomije i politike dvije zemlje.

Zagreb je četvrta destinacija u Hrvatskoj koju nakon Dubrovnika, Splita i Pule Air Serbia povezuje letovima s Beogradom, gdje je primjetan i porast zanimanja za letovima prema Hrvatskoj, kazao je Kondić dodajući da su samo od lipnja do kraja rujna na svim letovima prema Hrvatskoj i nazad prema Beogradu prevezli oko 50 tisuća putnika, što je ocijenio i njihovim doprinosom turističkom prometu između dvije zemlje.

Kondić je kazao da slično rade i na svih ostalih 40-ak destinacija na koje lete u Europi i Bliskom istoku, kao i da su reakcije svih njihovih putnika pozitivne, što im također pokazuje ispravnost puta nove kompanije koja je pod imenom Air Serbia počela poslovati prije nešto malo više od godinu dana naslijedivši zapravo JAT odnosno kasniji JAT Airways.

Iako Kondić danas nije spominjao nove vlasnike Air Serbia, poznato je da je ta kompanija nastala početkom srpnja prošle godine ugovorom o strateškom partnerstvu srbijanske vlade i nacionalne zrakoplovne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad, koji je time postao vlasnikom 49 posto dionica Air Serbia, dok 51 posto ostalo u vlasništvu srbijanske vlade.

Optimistične govore vezane za novo zračno povezivanje Beograda i Zagreba na svečanosti u MZLZ-u iznijeli su i njegov predsjednik Uprave Bruno Mazurkiewicz, koji je istaknuo da to obogaćuje ponudu MZLZ-a te da će ti letovi (Beograd - Zagreb - Beograd) biti dva puta dnevno u zimskom redu letenja, kao i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić koji vjeruje da će to pridonijeti i povećanju broja putovanja između dva glavna grada, posebno poslovnih ljudi.

Ivičić je, slično kao i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, istaknuo i važnost stalnog porasta turističkog prometa iz Srbije prema Hrvatskoj, koji je ove godine u jedanaest mjeseci u dolascima turista rastao za 3,3 posto, na njih 95,5 tisuća, a u noćenjima pao za 1,5 posto, na 596 tisuća. Koraca je uvjeren i da će novi letovi taj promet povećati, posebno prema Zagreba na tzv. city break programe (kratki gradski odmori).

To se već i potvrđuje, jer je Zagreb posebice u doba Adventa sve zanimljiviji i gostima iz Srbije, te se stoga odlično poklopilo već prije dogovoreni studijski boravak srbijanskih novinara i agenata u Zagrebu ovih dana s dolaskom tog leta, istaknula je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

Iz Beograda za Zagreb let je svakog dana ujutro i navečer, što slijede i polijetanja iz Zagreba, a cijena povratne karte je (za sada) oko 110 eura.

Prvi let na liniji Beograd-Zagreb bio je u veljači 1928. s tvrtkom Aeroput, prethodnikom nekadašnjeg JAT-a, a tu je liniju JAT ponovno uspostavio u travnju 1947. i održavao ih do kolovoza 1991..


(Hina)