HAKOM pustio u rad HAKOMetar

Photo net-brzina.jpg
Sukladno najavi sredinom listopada, HAKOM je danas pustio u rad HAKOMetar, alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu. Podsjetimo, riječ je o softverskom alatu koji krajnjim korisnicima omogućuje utvrđivanje je li brzina širokopojasnog pristupa internetu u skladu s ugovorenom. S obzirom na to da se radi o službenom i certificiranom alatu, rezultati njegovih mjerenja se mogu koristiti kao dokaz u eventualnim prigovorima operatorima zbog neisporučivanja ugovorene brzine pristupa internetu.

Brzinu pristupa internetu korisnik može samostalno ispitati s vlastitog osobnog računala. Preduvjet kojeg treba osigurati za mjerenje jest da se računalo s kojeg se provodi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičnom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik ima u lokalnoj mreži. Mjerenja je također neophodno obaviti između 19 i 23 sata, budući da se u suprotnom neće moći uvažiti za postupke podnošenja prigovora operatoru.

HAKOMetar je izrađen u suradnji s CARNet-om te podržava sve popularne računalne operacijske sustave, uključujući Windows, Linux i Mac OS platforme. Aplikacija se može preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi.

Korisnici na HAKOM-ovoj web-adresi ujedno mogu pronaći upute za postavljanje aplikacije na računalo i njeno korištenje, kao i često postavljana pitanja, opis tehničkog rješenja te pravilnik korištenja, priopćeno je iz HAKOM-a.