Održana akcija pojačanog nadzora prijevoza putnika autobusima u međunarodnom cestovnom prometu

Photo bozicnakontrola_nsl.jpg
Inspektori cestovnog prometa iz resornog Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture u petak i subotu 20. i 21. prosinca obavili su akciju pojačanog nadzora prijevoza putnika autobusima u međunarodnom cestovnom prometu. Inspektori cestovnog prometa akciju su obavili s ciljem provjere poštivanja zakonskih propisa Republike Hrvatske i Uredbi Europske Unije u uvjetima povećane potražnje za uslugama putničkog prijevoza povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana.

Sukladno ovlastima koje proistječu iz Zakona o inspekciji cestovnog prometa te iz Prekršajnog zakona Inspektori cestovnog prometa obavljali su nadzore na sedam kontrolnih točaka. Predmet nadzora u akciji pojačanog nadzora prijevoza putnika autobusima u međunarodnom cestovnom prometu bili su svi oblici prijevoza putnika autobusima koji se temelje na odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kao i radna vremena te vremena odmora mobilnih radnika koja se temelje na odredbama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Akciju pojačanog nadzora prijevoza putnika autobusima u međunarodnom cestovnom prijevozu obavilo je ukupno 18 inspektora cestovnog prometa koji su obavili pregled 56 autobusa, i to redom, 5 autobusa prijevoznika iz Republike Hrvatske, 13 autobusa prijevoznika iz drugih zemalja članica Europske Unije te 38 autobusa prijevoznika iz trećih zemalja.

Inspektori cestovnog prometa u provedenoj akciji utvrdili su 8 prekršaja iz odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te su izrekli kazne ukupne vrijednosti 30.635,00 kuna, dok su prema odredbama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrdili također 8 prekršaja i izrekli ukupno 20.335,00 kuna prekršajnih kazni te su izdali 1 upozorenje.