Vlada usvojila Izvješća o vođenim pregovorima za financiranja projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi

Photo VRH-ulaz.jpg
Na današnjoj sjednici Vlade usvojena su Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), kojim će se  financirati „Projekt održivih Hrvatskih željeznica u Europi“ za društva HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz, te Ugovora o zajmu između IBRD i svakog pojedinog HŽ društva.

Naime, dugoročni zajam između HŽ Infrastrukture i IBRD iznosi  79.000.000,00 eura, uz poček od 3 godine i rok otplate na 10 godina (6 mjesečni EURIBOR + varijabilna kamatna marža) namijenjen je za zbrinjavanje viška zaposlenih, te investicije u infrastrukturu.

Iznos zajma između HŽ Carga i IBRD je 41.500.000,00 eura, uz poček od 5 godina i rokom otplate na 20 godina (6 mjesečni EURIBOR + varijabilna kamatna marža) namijenjen je zbrinjavanju viška zaposlenih, investicija u mobilne kapacitete i  IT sustava.

Zajam između HŽ Putničkog prijevoza i IBRD iznosi  43.000.000,00 eura, uz poček od 3 godine i s rokom otplate 15 godina (6 mjesečni EURIBOR + fiksna kamatna marža) namijenjen je zbrinjavanju viška zaposlenih,  investicija u mobilne kapacitete,  IT sustava i projektnu dokumentaciju.