U Ministarstvu održano zasjedanje Odbora stručnjaka za prijevoz opasnih tvari željeznicom - RID

Photo nsl minSHD-RID 23-11_15.JPG
U organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održana je 5. Sjednica Odbora stručnjaka za prijevoz opasnih tvari željeznicom RID, na kojoj sudjeluje 70 predstavnika država članica Međuvladine organizacije za međunarodni prijevoz željeznicom (OTIF) i drugih organizacija iz područja prijevoza opasnih tvari.

Republici Hrvatskoj kao članici međuvladine organizacije i potpisnici Konvencije o međunarodnom željezničkom prijevozu (COTIF) pripala je čast organizacije ovotjednog zasjedanja koje će, istaknimo,  završiti 27. studenog.

Na početku sjednice okupljene je pozdravio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je tom prilikom rekao: „Hvala Vam na vašoj predanosti poslu, stručnosti i razvoju područja prijevoza opasnih tvari, kako u Europi tako i Republici Hrvatskoj. Svojim radom znatno doprinosite sprječavanju ugrožavanja zdravlja ljudi, zagađenja okoliša i nanošenje materijalne štete u ovom osjetljivom području“.

Republika Hrvatska kontinuirano sudjeluje u radu OTIF-a, osobito po pitanju prijevoza opasnih tvari željeznicom. Usvajanjem jedinstvenih tehničkih standarda i drugih propisa, hrvatski predstavnici u suradnji s ostalim članicama organizacije nastoje promicati, unaprijediti i olakšati promet željeznicom, te stvoriti uvjete za uklanjanje prepreka pri prelasku granice u međunarodnom željezničkom prometu.

Organizacija ovakvog skupa omogućiti će razmjenu stručnih iskustava i znanja u području prijevoza opasnih tvari te potvrditi usmjerenost Republike Hrvatske ka postizanju potpune interoperabilnosti željezničkog sustava.

Podsjetimo, područje prijevoza opasnih tvari u Republici Hrvatskoj uređeno je Zakonom o prijevozu opasnih tvari (NN 79/07), a odnosi se na cestovni, željeznički i zračni promet te promet unutarnjim vodama. Prijevoz opasnih tvari u željezničkom prometu reguliran je Konvencijom o međunarodnom  željezničkom prijevozu te Protokolom o izmjenama i dopunama iz 1999. godine, čiji anex Dodatka C čini Pravilnik o međunarodnom prijevozu opasnih tvari željeznicom – RID.