HKZP: Europska konferencija o sigurnosti zračnog prometa održana u Splitu

Photo nsl HKZP-CON 11-6_15.JPG
Sigurnost zračnog prometa u Europi je izvrsna, a zračni promet je još uvijek najsigurniji vid prijevoza, istaknuo je danas Franck Brenner, direktor Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol) nakon otvaranja konferencije o sigurnosti zračnog prometa u hotelu Le Meriden Lav Split kojoj je ove godine domaćin Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP).

Konferencija je okupila više od 80 direktora i menadžera sigurnosti iz 30 pružatelja usluga u zračnoj plovidbi koji su raspravljali o pitanjima značajnim za sigurnost zračnog prometa, a sve u cilju smanjenja sigurnosnih rizika. Konferencija se održava svake dvije godine u okviru Eurocontrolovog ES² programa  - Experience Sharing to Enhance Safety.

Glavna zadaća Eurocontrola je upravljanje mrežom, a u suradnji Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) nadgledamo sigurnosnu situaciju i provodimo mjere zaštite zračnog prometa koje uključuju i zabranu letenja iznad opasnih područja, kao što su istočna Ukrajina, dio Libije i Sirije, kazao je Brenner. U Europi promet stalno raste, što je dobro za gospodarstvo i putnike, no naša je obveza da oni budu sigurni, dodao je Brenner.

Direktor HKZP-a Dragan Bilać rekao je da je Hrvatska već 15 godina članica Eurocontrola i da prati europske standarde sigurnosti. Prema njegovim riječima, Europska komisija je u okruženju Jedinstvenog europskog neba postavila zahtjeve upravljanja učinkovitošću pred pružatelje usluga u zračnoj plovidbi. Poručio je da treba pronaći ravnotežu između četiri područja uspješnosti, odnosno između sigurnosti, kapaciteta, upravljanja troškovima i zaštite okoliša, za koje od svakog Komisija traži poboljšanja.

Uz predstavnike Eurocontrola, na konferenciji su sudjelovali i gosti iz zrakoplovnih organizacija (ICAO, IATA) te predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Agencije za istraživanje nesreća i Croatia Airlinesa. - priopćeno je iz HKZP-a.