Otvoren centar za obuku i usavršavanje profesionalnih pilota

Photo nsl II pmDS-HC KR 5-6_15.JPG
Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Dan Simonić prisustvovao je u četvrtak, 5. ožujka u Krapinskim Toplicama otvaranju 12 milijuna eura vrijednog heli centra, zahvaljujući čemu je ova zagorska općina postala europski i svjetski centar za obuku i usavršavanje profesionalnih pilota.

Prema riječima direktora tvrtke Nikolaja Akulenka, očekuje se da će centar koristiti piloti iz istočne Europe, Afrike, Latinske Amerike i Azije. Centar, u potpunosti realiziran privatnim novcem ruskog investitora, može godišnje primiti oko 1.500 pilota, a u jednom danu 18 pilota u šest posada može prolaziti obuku na simulatoru Obuka u centru se sastoji i od teoretskog dijela, a kapacitet tog dijela je 48 osoba kroz jedan dan. Akulenko je najavio i novu investiciju odnosno realizaciju još dva simulatora leta za što centar ima kapacitete. Osim toga tvrtka planira u sljedećih godinu i pol dana izgraditi hotel sa četiri zvjezdice sa pratećim medicinsko - rehabilitacijskim centrom za članove zrakoplovnih posada.

U planu je otvaranje i pilotske škole.

Zadovoljan investicijom i otvaranjem centra je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji ističe da je ova investicija potvrda pozitivnih kretanja u županiji i potvrda od strane investitora da je županija bila i više nego odličan partner kroz cijeli proces realizacije projekata. Župan Kolar je zadovoljan i najavom daljnjih investicija, hotela i pilotske škole. „Riječ je o investicijskom ciklusu koji se nastavlja i ozbiljnom investitoru koji su ispoštovali sve rokove koje su sami sebi zadali – zaključio je Kolar dodajući da je ova investicija poruka svim stranim ulagačima da su dobrodošli u Krapinsko-zagorskoj županiji.“ – rekao je župan Željko Kolar.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Dan Simonić, u svom obraćanju zahvalio se Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo što je pokazala iznimnu stručnost i proaktivnost u postupku certifikacije, omogućila da ovaj regulatorno vrlo složen projekt dobije sva nužna odobrenja te dodatno podigne sposobnosti i kompetencije hrvatskih zrakoplovnih vlasti u Europskoj Uniji.

„Prvi korak je uspješno završen, ali sad predstoji još važniji zadatak! Ne samo realizacija  druge faze ulaganja, nego i globalno pozicionirati „Heli centar Toplice“ kao mjesto najsuvremenije letačke helikopterske obuke. Potencijal ovog centra, zajedno s postojećim i planiranim turističkim sadržajima, daleko nadilazi granice RH i nudi ogromne prilike kako u civilnom, tako i u vojnom programu.

Kao iskaz dobrih želja, u zrakoplovstvu se često koristi uzrečica „Manny happy landings“. U slučaju ovog simulatorskog centra možda nije izravno primjenjivo, ali želim da kroz vrhunsku izobrazbu, „Heli centar Toplice“ bude ključan i prepoznat dio u lancu koji će omogućiti budućim naraštajima hrvatskih pilota, ali i pilota iz svih krajeva svijeta, uspješno i sigurno obavljanje svojih zadaća.“ - rekao je Simonić.