HAC: za produljeni vikend 19,4 milijuna kuna od cestarine; povećana prodaja ENC-a

Photo 14.04.logo_hac338.jpg
Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti proteklog produljenog vikenda, od 6. do 10. lipnja, zabilježile promet 446.619 vozila te naplatile 19,4 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz HAC-a.

Iz HAC-a napominju da podaci za vikend koji je počeo blagdanom Tijelova (u četvrtak, 7. lipnja), nisu usporedivi na godišnjoj razini ni po broju vozila niti po prihodima od cestarina. Blagdan Tijelova je, naime, prošle godine bio 23. lipnja, odnosno u tjednu kada su bila i još dva lipanjska blagdana. Kada je pak riječ o cestarinama, na Tijelovo ove godine, 7. lipnja počela je primjena novog cjenika po kojem su cestarine za povremene korisnike, odnosno one koji plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta, porasle za 15 posto.

Cestarine nisu porasle za korisnike ENC uređaja, a po podacima HAC-a, od početka akcijske prodaje tog uređaja, 1. lipnja do danas prodali su 6.500 ENC-ova.

Podsjećaju da akcijska prodaja ENC uređaja (za 1 kunu plus PDV, a za uplaćenih 500 kuna dobiva se dodatnih 50 kuna) traje do 30. lipnja kao i da svi korisnici ENC uređaja svoj iznos na pretplatnom računu mogu iskoristiti bez vremenskog ograničenja.

Kažu i da zbog specifičnog programa HAC nema tehničke mogućnosti prodaje akcijskih ENC uređaja na benzinskim postajama, već ih prodaju na 15 svojih lokacija u Hrvatskoj.


(Hina)