Inspekcija cestovnog prometa sudjelovala na međunarodnoj multilateralnoj akciji nadzora cestovnog prijevoza putnika i tereta u Mađarskoj

Photo nsl LENTI UPI 10-6_16.jpg
U mađarskom je Lentiu u organizaciji Direktorata za cestovni transport Mađarske od 06. do 10. lipnja održana peta po redu multilateralna akcija inspekcijskog nadzora prijevoza putnika i tereta.

U akciji su ispred Republike Hrvatske sudjelovali predstavnici Uprave prometne inspekcije, Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa te Službe inspekcije socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu.

Nadzoru su nazočili i inspektori cestovnog prometa iz Slovenije, Češke, Slovačke, Njemačke, Ukrajine, Poljske te Švedske.

Tijekom praktičnog dijela akcije provedena su tri sveobuhvatna inspekcijska nadzora na cestama, od čega jedan noćni.

Naglasak je stavljen na nadzor tehničke ispravnosti komercijalnih vozila za prijevoz tereta i putnika, nadzor osiguranja tereta tijekom prijevoza te otkrivanje manipulacija s tahografima.

U sklopu teoretskog dijela akcije održana je edukacija o važnosti otkrivanja manipulacija s digitalnim tahografima za sigurnost cestovnog prometa te upoznavanje sa značajem standardizacije propisa o osiguranju tereta tijekom prijevoza u zemljama članicama Europske unije.

Recimo i to da je prošlotjednu multilateralnu akciju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture iskoristilo za predstavljanje organizacije i načina provedbe inspekcijskih nadzora cestovnog prijevoza putnika i tereta u Republici Hrvatskoj.

Također, zajednički je susret prepoznat i kao prilika za usuglašavanje stavova zemalja sudionica o unaprjeđenju nadzora cestovnog prijevoza putnika i tereta o čemu će sukladno dogovoru biti obaviješten i ECR.