Državna tajnica Brnjac u Sofiji sudjelovala na Konferenciji multimodalnog teretnog prometa

Photo NSL DT SOF 20-03_18.jpg
Državna tajnica Nikolina Brnjac na poziv ministra prometa, informacijskih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Ivayla Moskovskog sudjelovala je 20. ožujka 2018. godine na Konferenciji visokog nivoa na kojem se razgovaralo o trenutnim izazovima i budućoj perspektivi europskog multimodalnog teretnog prometa.

Tema multimodalnog prijevoza dio je prioriteta Ministarstva prometa, informatike i komunikacija u bugarskom predsjedništvu Vijeća EU.

Na konferenciji uz povjerenicu Bulc sudjelovali su i predstavnici Europske komisije, Svjetske banke, razni operatori luka, predstavnici vodećih europskih prijevozničkih i logističkih tvrtki i drugi.

Na Konferenciji su predstavljeni značaj i mogućnosti multimodalnog prijevoza tereta, posebno u kontekstu 2018. godine, godine europske multimodalnosti. Konferencija je ujedno bila usmjerena i na istraživanje mogućnosti postizanja održivijih i učinkovitijih transportnih i logističkih lanaca u Europi i šire.

Na konferenciji se posebno razgovaralo o željezničkim i lučkim prometnim pravcima pri čemu je zajednički usuglašeno kako je potrebno raditi više na izgradnji intermodalnih terminala i vezane infrastrukture.

Sudionici konferencije u nastavku su imali priliku predstavili primjere dobre prakse projekata koji imaju za cilj cjelokupni završetak prometnih koridora, odnosno izgradnju dijelova koridora koji trenutno još uvijek nedostaju.

Razgovaralo je i o daljnjim mogućnostima financiranja prometne infrastrukture između Europske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Zaključcima konferencije naglašeno je kako je neophodno prebaciti teret s ceste na željeznicu, unutarnje plovne putove i more čime će se značajno smanjiti i negativan utjecaj prometa na okoliš.

Više informacija o godini multimodalnosti možete pronaći na: https://ec.europa.eu/transport/themes/logistics-and-multimodal-transport/2018-year-multimodality_en