Usvojeno Izvješće o vođenim pregovorima o sklapanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvješće o vođenim pregovorima o sklapanju  Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o prijenosu ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu.

Sklapanjem Sporazuma uspostavlja se međunarodno-pravni okvir za prijenos ovlasti za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Dodacima Sporazuma utvrđuje se točan opseg zračnog prostora, opisanog horizontalnim i vertikalnim granicama, u kojem će se izvršiti prijenos ovlasti za pružanje navedenih usluga. Jedna od obveza koje proizlaze iz ovog Sporazuma je i sklapanje sporazuma o suradnji između Nacionalnih nadzornih tijela država ugovornica te sklapanje operativnih sporazuma između pružatelja usluga.

Nadalje, sklapanjem ovog Sporazuma Republika Srbija prenosi ovlast za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu u dijelu zračnog prostora Republike Srbije Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, a u svrhu operacionalizacije instrumentalnih procedura prilaza na Zračnu luku Osijek. Republika Hrvatska ovim Sporazumom prenosi ovlast za pružanje operativnih usluga u zračnom prometu u dijelu zračnog prostora Republike Hrvatske SMATSA d.o.o. za potrebe Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

Predloženim zaključkom prihvaća se izvješće službenog izaslanstva Republike Hrvatske o vođenim pregovorima, konačni prijedlog teksta Sporazuma te utvrđuje da će predmetni Sporazum u ime RH potpisati ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.