Zastupnici iz Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam njemačkog parlamenta u radnoj posjeti Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Photo nsl MPPI-SRD sast 6_12.jpg
Izaslanstvo Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam parlamenta Savezne Republike Njemačke pod vodstvom zamjenika predsjednika Odbora Volkmara Vogela, posjetilo je danas Ministarstvo  pomorstva, prometa i infrastrukture.

Voditelj izaslanstva Vogel je naglasio kako će njemačko  parlamentarno izaslanstvo koje se bavi graditeljstvom intenzivirati suradnju i kontakte s Hrvatskom i kako očekuje još kvalitetnije buduće odnose dviju zemalja kad Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije.

„Prenijet ćemo našim ulagačima i gospodarstvenicima da ste dobro postavili smjernice prometnog razvoja, odredili strateške prioritete što je sve preduvjet za daljnju dobru suradnju. pred nama su izazovi ulaganja u prometnu infrastrukturu, posebice koridori V i X koji su nam u obostranom interesu razvija radi još bolje prometne povezanosti RH i SR Njemačke“, kazao je Vogel.

Zdenko Antešić, zamjenik ministra, naglasio je dobre zajedničke odnose u svim segmentima prometa, te je istaknuo kako je prioritet ove Vlade realizacija proširenja kapaciteta Luke Rijeka te ulaganje u infrastrukturu tzv. nizinske pruge kako bi i taj dio prometa prema srednjoj Europi modernizirali i ojačali. Zamjenik ministra Antešič pozvao je i potencijalne njemačke ulagače da pokažu interes za ulaganjem i u te projekte.

„Među ostalim strateški nam je interes povezivanje krajnjeg juga zemlje i u tom smjeru obavljamo razgovore s BiH vezano za projekt tzv. neumskog koridora. Budući ćemo ulaskom u EU imati određene obaveze prema schengenskom režimu obavljamo konzultacije i s Europskom komisijom tražeći najbolja rješenja“, kazao je Antešić i dodao kako se istodobno radi na realizaciji slobodnog prometovanja robom prema Dubrovniku, koja bi išla zaobilazeći granicu s BiH i Neum dijelom novim cestovnim pravcima i trajektnom linijom do poluotoka Pelješac. Napomenuo je i kako je nacionalni brodar „Jadrolinija“ pred realizacijom gradnje nekoliko velikih trajekata zbog obnove vlastite flote, ali istodobno i korištenja u tzv.  pokretnom mostu povezivanja s Pelješcem.

Na sastanku su bili nazočni i Horst Eschenbrenner, tajnik Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam parlamenta SR Njemačke, Tobias Gescher, savjetnik i zamjenik šefa Misije u Veleposlanstvu SR Njemačke  u RH , pomoćnici ministra Oliver Kumrić, Nikola MendrilaIgor Cigula, glavni savjetnik u MPPI i dr.

Predstavnici Odbora boravit će od 5.-7. lipnja 2012. godine u Hrvatskoj radi političkih razgovora s predstavnicima Hrvatskog sabora i Vlade na temu razvoja prometnih veza između Hrvatske i Njemačke, ali i o mogućnostima u prometnom sektoru  koje predstoje RH nakon njezinog pristupanja u EU.