Siniša Hajdaš Dončić: odluka Gredeljeve uprave o zahtjevu za pokretanje stečaja jedina je ekonomski opravdana

Photo nsl w min SHDoncic Gredelj-press 9_12.jpg
Nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima TŽ Gredelja ministar Siniša Hajdaš Dončić  izjavio je kako je odluka Uprave TŽ Gredelj o zahtjevu za pokretanje stečaja obzirom na situaciju u kojoj se tvrtka nalazi, jedina ekonomski opravdana i moguća odluka za tu tvrtku.

Postupak pokretanja stečajnog postupka pokrenut je prije donošenja novog zakona koji stupa na snagu 1. listopada, a prema kojem bi vjerovnici, tj. banke mogli pokrenuti likvidaciju, pojasnio je.

Istaknuo je kako ga  je u ukupno 53 poduzeća, koja se nalaze u sklopu resora koji vodi dočekao dug od 54 milijardi kuna, a na žalost iza bivših uprava Gredelja obveze od pola miljarde kuna, te kako je Gredeljeva uprava u zadnja tri mjeseca svaki tjedan rješavala neku od blokada kreditora i dobavljača.

Ministar je rekao da je zahtjev za pokretanjem stečaja ekonomski racionalno rješenje, te da vjeruje da će se na taj način spasiti najveći broj radnika Gredelja, koji sigurno nisu krivi za situaciju u kojoj se tvrtka trenutno nalazi. Također, istaknuo je da ovaj stečaj ne znači likvidaciju, te da će se pokušati spasiti veći dio radnih mjesta.

Izjavio je da je smijenjen predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Damir Grgić, koji je danas trebao biti u Zagrebu, a ne u Berlinu.

Na novinarski upit o tvrdnjama sindikalaca da Vlada želi namjerno zatvoriti Gredelj da bi otvorila put nabavci vlakova iz inozemstva,  ministar je rekao da tu nije riječ o teoriji zavjere, već stvarnom životu i teškim odlukama.

Radnici Gredelja danas su prosvjedovali zagrebačkim ulicama i ispred sjedišta Vlade na Markovom Trgu, protiv smanjenja broja radnih mjesta za više od 700 i pokretanja stečaja.

Mišljenja su da Vlada i HŽ moraju Gredelju omogućiti proizvodnju za domaće tržište i stvoriti uvjete za njegovu prezentaciju u inozemstvu.