Nakon 12 godina otvara se zračna linija Zagreb - Mostar

  • Photo corr NSL MIN MOSTAR 23-02_18.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Gradskoj vijećnici Grada Mostara, u petak je održana svečanost predstavljanja nove međunarodne linije Croatia Airlinesa Mostar – Zagreb, na kojoj je, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Važan je ovo dan za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu, i još jedna potvrda da Republika Hrvatska, sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo tisuću kilometara granice, želi razvijati kvalitetne dobrosusjedske odnose.“, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Butković i dodao kako uvođenje ove nove linije, nije samo doprinos razvijanju gospodarskih odnosa između dviju dobrosusjedskih zemalja - Hrvatske i BiH, već i doprinos boljoj prometnoj povezanosti.

Naime, riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, prvi puta nakon 2006. godine, a kojom će Croatia Airlines, ova dva grada povezivati tijekom cijele godine. Na taj će način, Zračna luka Mostar biti povezana i ostalim svjetskim destinacijama, budući da je Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je dostigla više od 3 milijuna putnika, usporedno s razvojem novog putničkog terminala, ostvarila i povezanost sa svjetskim destinacijama.

Koliko zračni promet predstavlja veliki gospodarski potencijal zemlje, podsjetio je ministar Butković i rekao kako su hrvatske zračne luke prošlu godinu završile s rekordnih 9 i pol milijuna putnika i rastom prometa od 18 posto. „Gospodarske koristi od toga značajne su i za grad u kojem se nalazi zračna luka, i za aviokompanije, ali i dodatan poticaj rastu turizma i svih popratnih djelatnosti. Siguran sam kako će dodatan poticaj gospodarskom rastu obje zemlje dati i završetak izgradnje koridora Vc, koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, a drago mi je čuti da se nastavljaju aktivnosti i u BiH jer je izgradnja tog prometnog pravca interes obje zemlje.“, zaključio je ministar Butković.

Prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na ovoj liniji poletjet će 3. svibnja, a s njim je svoj dolazak već najavio ministar Butković. Redoviti letovi odvijat će se dva puta tjedno. Zrakoplov će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb, petkom i ponedjeljkom te će moći primiti 76 putnika, koji će s današnjim danom povratnu kartu moći kupiti za 89 eura.

Ova će nova linija i Croatia Airlines omogućiti nastavak pozitivnog trenda rasta putnička prometa, koja je, podsjetimo, 2017. godinu završila s rastom od 10 posto i više od 2 milijuna prevezenih putnika.

Na svečanosti su, uz ministra mora, prometa i infrastrukture, nazočili i ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.
FOTOGALERIJA