Vlada RH: Usvojen nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju protokola o pristupanju Europske zajednice Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe – Eurocontrol

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila nacrt prijedloga zakona kojim se potvrđuje protokol o pristupanju Europske zajednice Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe – Eurocontrol od 13. Prosinca 1960. Kako je u nekoliko navrata izmijenjena te usuglašena protokolom od 27. lipnja 1997., s nacrtom konačnog prijedloga Zakona (EU)

Podsjetimo, Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) osnovana je Međunarodnom konvencijom o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe – EUROCONTROL 1960. godine, a koja je Konvencija u nekoliko navrata izmijenjena dodatnim Protokolima iz 1970., 1978., 1981. godine, te usuglašena s Protokolom iz 1997. godine. Republika Hrvatska je potpisala Protokol čije se potvrđivanje predlaže Nacrtom prijedloga zakona još 2002. godine, a kojim se uređuje pristupanje Europske zajednice (danas Europske unije) Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe i uvjeti tog pristupanja, no jedna je od preostalih država potpisnica koja ga još nije ratificirala zbog čega nisu ispunjene pretpostavke za njegovo stupanje na snagu.

Svrha pristupanja Europske zajednice Konvenciji, a koja se uređuje Protokolom, je da pomogne Europskoj organizaciji za sigurnost zračne plovidbe  (EUROCONTROL) u ostvarenju ciljeva predviđenih Konvencijom, poglavito da bude jedno i učinkovito tijelo zaduženo za utvrđivanje politike upravljanja zračnim prometom Europe.

Europska zajednica će prema odredbama predmetnog Protokola primjenjivati na službe rutne zračne plovidbe te odnosne prilazne i aerodromske službe zračnog prometa u područjima letnih informacija njezinih država članica i u okviru granica teritorijalne primjene Ugovora o osnivanju Europske zajednice, te donošenjem Nacrta prijedloga zakona ispunjava se i obveza Republike Hrvatske kao članice Europske unije iz članka 4. Ugovora o Europskoj uniji.