Pad prijevoza putnika i robe

Photo KT_Moste.jpg
Tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj je prevezen 21,4 milijun putnika i 24,1 milijun tona robe, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Broj prevezenih putnika u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine smanjen je za 32,2 posto, a robe je, mjereno tonama, prevezeno 11,1 posto manje.

Pritom iz Zavoda upozoravaju na utjecaj promjena u metodi obračuna putnika na iskazana podatke.

Željeznicom je u prva tri mjeseca prevezeno 6,6 milijuna putnika, u cestovnom prijevozu 13,1 milijun, pomorskom i obalnom prijevozu 1,4 milijuna i zračnim prijevozom 296 tisuća putnika.

Broj putnika u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pao je u željezničkom (za 59,6 posto), cestovnom (za 2,4 posto), pomorskom i obalnom prijevozu (za 0,4 posto) te u zračnom prijevozu (za 4,3 posto).

DZS napominje da je od 1. srpnja 2011. godine ukinuto sufinanciranje besplatnog prijevoza u Zagrebu, a posljedica toga je promjena u metodi obračuna broja putnika u unutarnjem prijevozu.

Iz obračuna su isključene subvencionirane karte te se on sada zasniva na broju prodanih karata i iskaznica za gradski i prigradski prijevoz pa to treba uzeti u obzir pri usporedbi podataka s podacima iz prethodnih razdoblja.

U prijevozu robe tijekom prva tri mjeseca ove godine najveći udio od 55 posto ima cestovni prijevoz. Slijede pomorski i obalni prijevoz s 28 posto, željeznica s 9,8 posto i cjevovodi sa sedam posto, dok unutarnji vodeni putovi i zračni promet imaju zanemarivi udjel.

U cestovnom prometu prevezeno je 13,2 milijuna tona robe, što je pad od 7,8 posto na godišnjoj razini. U željezničkom prometu, u kojem je prevezeno 2,4 milijuna tona robe, prijevoz je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje pao za 14,5 posto, a cjevovodima je transportirano 1,7 milijuna tona robe odnosno 24,6 posto manje.

U pomorskom i obalnom prometu prijevoz robe povećan je za 1,9 posto, na 136 tisuća tona.

Zračni promet u prijevozu roba ima zanemariv udio i u prvom je tromjesečju ove godine zračnim prijevozom prevezena tisuća tona robe, što je na lanjskoj razini.


(Hina)