U Splitu otvorena 42. Konferencija međunarodnog udruženja putničkih brodara "Interferry"

Photo NSL MIN IF 09-10_17.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju Interferry konferencije koja se održava u Splitu. 
Interferry je najpoznatija konferencija svjetske trajektne industrije, s Jadrolinijom kao domaćinom ovogodišnje 42. međunarodne konferencije, koja okuplja vlasnike i direktore najvećih i najpoznatijih svjetskih putničkih brodara, proizvođače opreme, brodograditelje, predstavnike financijskih institucija te dobavljače i projektante. 

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je sudionike konferencije i upoznao ih s podatkom da Hrvatska kao mediteranska i jadranska zemlja duge pomorske tradicije ima 1.244 otoka od kojih je 54 trajno nastanjeno.  Kazao je da kao zemlja u kojoj gotovo 19% BDP-a dolazi iz turizma, poklanja veliku pažnju načinu na koji se turisti i stanovništvo ljeti prevoze duž hrvatske obale i prema otocima.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je u prošloj godini Jadrolinija uspjela prevesti 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila, naglasivši da je ekonomska snaga i važnost brodarske industrije u svijetu vidljiva iz podatka da godišnje preveze više od dvije milijarde putnika.

Predsjednik Vlade kazao je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema  Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog prometa, ključni dokument za transportnu tehnologiju, koji će s donesenim ekološki prihvatljivim mjerama i energetskom učinkovitošću, poboljšati standard prometnih usluga duž obale i veza između otoka, a ambicija Vlade je i veća digitalizacija u tome području.

Dodao je da Hrvatska, kao članica Europske unije, otvara svoje tržište usluga i u obalnoj plovidbi, te očekuje da će od veće konkurencije profitirati građani, koji zaslužuju bolju i efikasniju uslugu po dobrim cijenama.

Naveo je i da je Vlada unutar Ministarstva regionalnog razvoja osnovala posebnu Upravu za otoke koja je posvećena isključivo razvoju otoka, a u proceduru upućuje izmjene zakona koji regulira sve što država čini za otoke. Na europskoj razini takav se mehanizam naziva smart island policy, a donosi mjere koje će naše otočane zadržati na otocima, poboljšati njihov standard i kvalitetu života i osigurati pristup uslugama kakve imaju i ljudi koji žive na obali.

Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, subvencionira svoju brodarsku industriju s ukupnim iznosom od 50 milijuna godišnje,  jer sve linije, zbog sezonskih uvjeta poslovanja, nisu ekonomski isplative.

Uvjeren da će i 42. međunarodna godišnja konferencija Interferry značiti  poticaj za usvajanje najboljih praksi povezivanja otoka, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je puno uspjeha u radu konferencije i ugodan boravak njezinim sudionicima u Splitu i Hrvatskoj.

Dodajmo kako je na otvaranju Konferencije sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar Butković se nakon završetka svečanosti uputio u Zračnu luku Split, gdje ga je s napretkom radova na izgradnji novog putničkog terminala upoznao direktor ZL Split, Lukša Novak.