Održani inspekcijski nadzori javnog linijskog županijskog i međužupanijskog prijevoza putnika

Photo UPI w znacka.jpg
Sukladno Godišnjem programu rada inspektori Službe inspekcijskog prometa Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture izvršili su inspekcijske nadzore obavljanja javnog linijskog županijskog i međužupanijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu na području cijele Republike Hrvatske u razdoblju od 20. siječnja do 1. veljače 2014. godine.

Inspektori cestovnog prometa izvršili su nadzore u skladu s ovlastima koje proistječu iz Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta te Prekršajnog zakona. Predmet nadzora bila je primjena odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu te primjena Uredbi Europske unije koje reguliraju područje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu.

U obavljanju inspekcijskog nadzora sudjelovalo je 28 inspektora cestovnog prometa koji su izvršili nadzor nad 278 autobusnih linija u županijskom i međužupanijskom prijevozu a na kojima je prijevoz obavljalo 63 prijevoznika.

Inspektori cestovnog prometa utvrdili su ukupno 76 prekršaja prema odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i sukladno tome izdali su šest obveznih prekršajnih naloga, 18 prekršajnih naloga, 22 rješenja o otklanjanju nedostataka, sedam rješenja o zabrani obavljanja prijevoza te jedno rješenje o isključenju vozila iz prometa, a za ostale prekršaje postupak je u tijeku.

Zbog kršenja odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđeno je pet prekršaja dok je zbog kršenja odredbi Uredbe Vijeća EZ – a 561/2006 utvrđeno osam prekršaja te su inspektori sukladno tome do sada izdali dva obvezna prekršajna naloga i tri upozorenja, a za ostale prekršaje postupak je u tijeku.

Zbog kršenja odredbi Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta utvrđen je jedan prekršaj te je izdan prekršajni nalog sukladno tom prekršaju.