Croatia Airlines pozitivan nakon pet godina

Photo Croatia-Airlines-Logo.png
Croatia Airlines (CA) je u 2013. godini ostvario neto dobit od 669,4 tisuće kuna, što je prvi pozitivan godišnji rezultat domaće zrakoplovne kompanije nakon pet godina, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja CA-a koji prenosi Zagrebačka burza.

Ukupni prihodi Croatia Airlinesa u prošloj godini od 1,64 milijarde kuna manji su u odnosu na 2012. za 7,5 posto, a ukupni rashodi istovremeno su smanjeni za 27,5 posto.

U izvještaju se napominje da velik problem za poslovanje kompanije i nadalje predstavlja visok stupanj sezonalnosti potražnje na hrvatskom zrakoplovnom tržištu. Tijekom zimskog razdoblja, kada tržišni udio Croatia Airlinesa na hrvatskom zrakoplovnom tržištu doseže 66 posto, kompanija generira gubitak, dok tijekom ljetnog razdoblja ostvaruje dobit u uvjetima tržišnog udjela u rasponu od 23 do 36 posto. Stoga je za profitabilno poslovanje na razini godine ključno u zimskom razdoblju minimizirati troškove poslovanja uz optimiziranje mreže letova, kaže se u izvještaju.

Podsjeća se kako je flotu Croatia Airlinesa početkom 2013. godine napustio jedan zrakoplov tipa Airbus A320. Slijedom toga, kao i proljetnog štrajka, prometni učinci pali su u odnosu na prethodnu godinu pa je prevezeno osam posto manje putnika (1.796.885).

Među događajima koji su obilježili poslovanje kompanije u prošloj godini ističe se zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za program restrukturiranja, a važne su bile i dvije sjednice glavne skupštine na kojima su donesene odluke o promijeni visine temeljnog kapitala.