Ministar Oleg Butković na obilježavanju Dana Istarske županije

Photo NSL MIN PZ 25-09_17.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade RH na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije koja se povodom Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije održala danas u Pazinu.

Prigodnoj sjednici Županijske skupštine prisustvovala je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Anton Kliman, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, istarski župan Valter Flego te gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, kao i mnogobrojni drugi istaknuti javni djelatnici.

„Današnja sjednica održava se u spomen na povijesne odluke iz rujna 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, dok se obilježavanjem 70. obljetnice Pariške mirovne konvencije, prisjećamo događaja iz 1947. godine, kada je Hrvatskoj u sklopu tadašnje države, priznat suverenitet nad područjem Istre, Cresa, Lošinja, Zadra, Lastova i Palagruže“, rekao je ministar Butković.

Na rujanske događaje od prije 74 godine posebno se u svojem govoru osvrnula Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, istaknuvši kako su pazinskim odlukama istarski narodni predstavnici potvrdili već otprije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

U nastavku izlaganja ministar Butković spomenuo je čitav niz infrastrukturnih projekata koje Vlada RH provodi zajedno s resornim Ministarstvom na području Istarske županije, te dodao: „Svjedoci smo velikih ulaganja, u cestovnu, zračnu i infrastrukturu morskih luka, koja će doprinijeti još većem gospodarskom razvoju Istre. Javne investicije na području Županije jasna su potvrda čvrste opredijeljenosti Vlade premijera Andreja Plenkovića o ravnomjernom razvoju svih dijelova Republike Hrvatske. Tako svjedočimo nedavno završenoj južnoj porečkoj obilaznici, kao i obnovljenoj poletno-sletnoj stazi Zračne luke Pula, početkom ove godine. S druge strane, očekuje nas i 170 milijuna eura vrijedno ulaganje u izgradnju 2.B1 Faze Istarskoga ipsilona, kojim će se završiti puni profil dionice između Pazina i tunela Učka, žile kucavice istarskog cestovnog krvotoka.  U planu nam je i izgradnja II. faze dionice državne ceste između Vodnjana i Pule, ali i financiranje 18 milijuna kuna vrijedne nabave autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza na području Grada Pule. Veliku važnost i ulaganja pridajemo i razvoju morskih luka od županijskog i lokalnog značaja pa su tako u ovoj godini osigurana sredstva i za izgradnju potpuno nove obale u gradu Puli, tik podno antičke Arene, te sanaciju pomorskih graničnih prijelaza u lukama Novigrad i Umag.  Izrada Studije razvoja Zračne luke Pula do 2030. godine, koja je u tijeku, pripremit će smjernice za daljnji razvoj infrastrukture i cjelokupnog poslovanja pulske zračne luke, koja bilježi vrlo dobre rezultate. Vrlo dobre rezultate Istarska županija bilježi u izradi projekata razvoja širokopojasne pristupne infrastrukture i to za područje gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj te Općine Medulin. Dostupnost visoko kvalitetne i moderne infrastrukture jedan je od osnovnih preduvjeta digitalne ekonomije, koja djeluje kao pokretač gospodarskog rasta i izravno i neizravno utječe na otvaranje novih radnih mjesta i mogućnosti dodatnih ulaganja“, rekao je ministar Oleg Butković te dodao kako je cilj svih navedenih ulaganja daljnje podizanje ukupne razine gospodarskih aktivnosti u Županiji, kao i bolja prometna povezanost Istre sa ostatkom Hrvatske, sa jasnom namjerom kvalitetnije integracije istarskog poluotoka u nacionalni prometni sustav, za dobrobit Istre i svih njenih ljudi“.

Dodajmo kako je današnjoj svečanoj Sjednici prethodilo polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, u kojem je pored čelnika lokalnih i područnih vlasti, sudjelovalo i visoko državno izaslanstvo predvođeno predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.